Реклама / Ads
27| 4953 |23.12.2008 НОВИНИ

ДПС си купува и футболен клуб

.
Скандалното е присъствието на Пеевски на преговорите, тъй като той е висш държавен чиновник. От какво е продиктувано участието му, какви интереси защитава, откъде има средства за купуване на футболен клуб, не е ясно, пише в. Сега.
 

 

Заместник-министърът на извънредните ситуации от квотата на ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, която е бивш изпълнителен директор на спортния тотализатор и също е приближена на Ахмед Доган, преговарят за купуването на футболен клуб "Ботев" (Пловдив), пише в днешното си издание в. Сега.

Слухът за това витае от месеци, но вчера информацията бе официално потвърдена от кмета на Пловдив Славчо Атанасов и от "Нова българска медийна група Холдинг" АД, която се ръководи от Кръстева. Още на 16 октомври между двете страни е сключен предварителен договор. Оттогава до вчера включително настоящият собственик на клуба Димитър Христолов отказваше да каже публично кому ще продаде акциите си. Не го стори и на общото акционерно събрание на 18 декември, когато вдигна уставния капитал на ПФК "Ботев 1912" АД от 1 млн. на 1.7 млн. лв. Вчера Славчо Атанасов вдигна завесата: "Има две страни, които водят икономически преговори. Едната е сегашният собственик Димитър Христолов, а другата - Ирена Кръстева и Делян Пеевски. Тъй като това е общоградски проблем и става въпрос за клуб със 100-годишна традиция, ние не останахме безразлични. Затова се ангажирахме дотолкова, че двете страни да седнат и да преговарят. Оттук насетне общината не може да отговаря как ще протекат тези преговори, тъй като не е страна в тях. Това е търговска сделка. Не приемам обвиненията, че общината е виновна да не стане или поне на този етап да не става сделката."

Скандалното в случая е присъствието на Пеевски на преговорите, тъй като той е висш държавен чиновник. От какво е продиктувано участието му, какви интереси защитава, откъде има средства за купуване на футболен клуб, не е ясно.

Вчера той не бе открит за коментар. По непотвърдени данни самата сделка е за 2 млн. лв. В декларация, разпространена вчера, Кръстева намекна, че споразумението е пред провал, тъй като Христолов не е спазил думата си да предостави на нотариус акциите на "Ботев". Христолов отвърна, че е готов да направи това днес, тъй като изчаква излизането на съдебно решение от общото събрание. Според него се търси формален повод да не се финализира сделката. Той изрази готовност да покаже предварителния договор, за да се види, че е направил отстъпки.

Интересът на Кръстева към "Ботев" е поредната й бизнес офанзива. Преди това тя нахлу на медийния пазар, изкупувайки за няколко месеца всекидневниците "Телеграф", "Монитор", "Експрес" (заедно с едноименния интернет сайт), "Меридиан мач", седмичника "Политика" (80%), телевизия TV7 и канала "Спорт 7", регионалния вестник "Борба" (В. Търново), заедно с печатницата. Заради това депутатът от "Атака" Митко Димитров обяви, че е изпратил сигнал с искане за проверка на произхода на капитала на Кръстева и Пеевски до главния прокурор, шефовете на ДАНС, НАП, Комисията за финансов надзор и парламентарната комисия "Антимафия". (вестник Сега)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4790 |05.12.2008 Държавата купува "Топлофикация София" за 240 млн. лева . 13| 4795 |05.11.2008 БСП купувала гласове на последните местни избори . 10| 4562 |26.08.2008 Собствениците на "Монитор" купуват старопрестолния "Борба" . 3| 4831 |27.06.2008 Ще купуват камери с парите от глоби по пътищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads