Реклама / Ads
6| 6257 |27.03.2018 НОВИНИ

ECO: Няма да има проблем с тока и без АЕЦ ”Белене”

.
Източник: БГНЕС
Прогноза на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за периода 2017-2027 година, сочи, че и без АЕЦ ”Белене” на България със сигурност няма да й липсва електроенергия в следващите 10 години.
 
Според ЕСО има достатъчно производствени мощности до 2027 г. и не се очаква затруднение в електроснабдяването на страната при нормални метеорологични условия и аварийност. При продължителни лоши метеорологични условия и аварии е развитието на регионални пазари, включително на балансираща и на резервна мощност.
Мартин Димитров: Възкресението на АЕЦ "Белене" е тайна договорка с Москва

В следващите десет години в България ще бъдат изградени 647 мегавата нови енергийни мощности, като близо 2/3 от тях - 401 мегавата, ще бъдат от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Към края на 2017 г. у нас са изградени фотоволтаици с мощност от 1043 мегавата и вятърни централи с мощност от 701 мегавата. В последните 2 години няма нови заявления за присъединяване на нови ВЕИ-мощности към мрежата, съобщават от ЕСО.

Според прогнозата на ЕСО енергийното потребление към 2027 г. ще се движи в диапазона между 37.9 млн. мегаватчаса и 40.5 млн. мегаватчаса в зависимост от това дали мерките за енергийна ефективност се прилагат по-интензивно, или се забавят. Според изчисленията в страната ще има остатъчна разполагаемост за производство от 6 500 000 до 7 900 000 мегавата годишно или около 15% от разполагаемите мощности, което се дължи на ВЕИ.
Шефът на КЕВР призова да спре истерията с цените на тока

В анализа на ЕСО по отношение на новите мощности са включени проектите за удължаване на експлоатацията на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" с постепенно увеличаване на максималните мощности, икономически ефективни малки ВЕИ централи, както и заявени когенериращи мощности - на площадката на "Топлофикация София" например. Втора атомна, както и проектите за хидроенергийни комплекси по Дунав, които са в групата на възобновяемите, и ТЕЦ Варна не са в сметката поради неяснотите около тях.

При АЕЦ "Белене" причината е в неяснотите относно използването на оборудването на централата и липсата на стратегически инвеститор. От ЕСО посочват, че вариантът с нова ядрена мощност ще бъде взет предвид при следващи обновявания на плана за развитие на електропреносната мрежа.
Енергийната компания на Китай заявява интерес към АЕЦ "Белене"

Според анализа на държавната компания, ВЕИ-ата затрудняват балансирането на системата. Фотоволтаиците например не могат да бъдат използвани за покриване на пика на потреблението през зимните месеци (между 19 и 21 часа), а вятърните централи произвеждат най-много електроенергия в часовия диапазон между 2 и 6 часа, когато и потреблението е най-ниско и има излишък в системата. Но тези централи помагат при покриване на върховото потребление, когато ниските температури са съчетани и със силен вятър.

ЕСО прогнозира инвестиции за 1.29 милиарда лева в следващите 10 години, от които 148 млн. лева са привлечени европейски средства.
Ключови думи
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 9253 |24.03.2018 Сърбия: Няма да простим на НАТО за бомбардировките . 21| 7779 |24.03.2018 България няма да гони руски дипломати . 0| 6762 |23.03.2018 Къде ЧЕЗ спира тока? . 3| 6853 |22.03.2018 Експерт: България няма условия да строи АЕЦ ”Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads