Реклама / Ads
10| 4055 |18.05.2021 НОВИНИ

Една водка за шведа, който даде повод да си припомним гордостта Стефка

.
Стефка със спортния ”Оскар”
Последната новина от Швеция е, че журналистът Патрик Еквалд, който изрече скверни думи по адрес на Стефка Костадинова и други наши спортисти, е признал, че се бил пошегувал. Допуска също, че превода на казаното от него не е бил качествен. Все пак шегата му е доста солена и глуповата. Важното е, че колегата е схванал намека, шегите с такива имена са много тънък лед.
 

Ако има конвертируема българска марка на световния пазар то това са спортистите и оперните ни певци. Има и други наши „патенти“, но в тези две категории малко държави могат да ни се опрат.

 

Случаят със Стефка Костадинова, за която шведският журналист казал някакви небивалици и чисти глупости в телевизионно шоу, бе широко отразен в българските медии. Странно е, че някои издания поставиха в центъра сензационността и жълтичкото, но това е бял кахър.

 

Спортното министерство написа декларация – с немалко правописни и стилистични грешки – но тя звучеше сухо и протоколно.

 

Експертът по спортно право адв. Ивайло Дерменджиев професионално и разбираемо обясни какъв е казусът и какви решения могат да се търсят. Той ясно подчерта, че това са трудни дела, а изказването е повече в политическото поле.

Стефка Костадинова е спечелила толкова титли и е изградила такова име в световния спорт, каквито са рядкост въобще в историята. Експерти я нареждат до Карл Люис, Сергей Бубка, Майкъл Джонсън, Пааво Нурми, Юсеин Болт. В много класации тя дели челното място именно с Люис и Болт! Казват, че е направила за леката атлетика колкото Мохамед Али за бокса.

Какво по-голямо признание от това?

 

Няма да изброяват титлите и медалите й – адски много са.

В стила на шведския журналист обаче бих направил едно шеговито отклонение. Звездата на неговата страна по висок скок несъмнено е Кайса Бергквист. Чудесен спортист, шампион и рекордьор с 208 см в зала. Чест и почитания. Нейните титли и награди обаче изглеждат доста рехаво до тези на Стефка. Вероятно затова в Швеция на Кайса е отредено 15-то място в класацията на най-добрите спортисти. Омъжена за актьора Монс Хернгрен, но три години по-късно се развежда и заживява с приятелката си Кристина.

 

Ако Еквалд участва и друг път в телевизионна викторина, не е лошо да сравнява Стефка и някои от другите ни шампиони с исторически постижения с Бьорн Борг или Ингемар Стенмарк, например.

 

Аз обаче съм благодарен на шведския колега и бих го почерпил една водка. За няколко дена той внесе по-различна струя в потока от политически сюжети и заговорихме за българите, прославили страната ни по света. Нещо, което политиците ни никога няма да постигнат.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3009 |17.05.2021 Обмислят удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на юни . 19| 3956 |16.05.2021 Удължават извънредната епидемична обстановка до края на юни? . 12| 3747 |13.05.2021 Карадимов: Имаме служебен кабинет, но имаме чувството, че една епоха си е отишла . 6| 4082 |10.05.2021 Р. Бимбалов: Една и съща, Тяхна държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads