Реклама / Ads
5| 4533 |04.02.2015 НОВИНИ

Екоминистърът върна топката: Цинично е да се политизира във време на бедствие

.
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева Източник: Булфото
Концесионният договор е публикуван на страницата на МС. Няма сключен договор между правителството "Орешарски" и концесионера на ски зоната в Банско. Това беше решението да се възложи на министъра на околната среда и водите да подпише този договор, но няма подписан такъв. Наясно сме с напрежението, искаме нещата да се случват по законен начин. В ски зоната на Банско има валиден план за управление, който се актуализира.
 
Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в сутрешния блок на бТВ.

Трябва да подходим разумно, за да се реши проблемът, който тлее с години. Искаме да бъде защитена околната среда, като в същото време искаме да развием региона и бизнеса, посочи екоминистърът.

Експерти от МОСВ са проследявали дейностите по изпълнение на концесионния договор в годината, вече работят по извършване на анализа на текущата ситуация. Този проблем е заложен още 2001 г. В него има неточности и неясноти. „Сформирахме експертна работна група и очакваме до 15 февруари да излязат те да представят доклад в Министерския съвет с предложение за решение по неточностите и неяснотите, които са заложени в концесионния договор", подчерта Василева.

Национален парк "Пирин" е защитена територия, да, но тази територия не е част от зоната, в която е забранено строителството. Това е буферна зона, уточни министър Василева.

Ситуацията към момента в засегнатите от наводнението райони започва да се нормализира. В момента ситуацията е спокойна и хората са по домовете си. В района на Добрич хората са спокойни и осъзнават, че мерките които предприехме са, за осигуряване на безопасността им. Днес следобед може би те ще имат възможност да се върнат по домовете си. Хората се притесняват за домовете и животните си, но няма повод за това. Всички институции са на мястото си и си вършат работата, увери Василева.

В Елхово ситуацията продължава да е критична, призна екоминистърът. Арогантно и цинично е да се политизира във време, в което трябва да се обединим. Промените на климата са факт. Трябва да сме подготвени. В началото на мандата ни бяха взети спешни мерки за овладяване на контрола над хидротехническите съоръжения, заяви министър Василева. Тя увери, че контролът над язовирите вече е завишен.

Трябва да има ясни отговорности на концесионерите на язовирите за нанесените щети на гражданите. Нашата задача е да предприемаме мерки за предотвратяване на щетите от бедствията. Екоминистърът отново обясни, че падналите количества дъжд са прекалено големи и ние трябва да сме подготвени за климатичните промени.

Тя посочи, че "Напоителни системи" добре са стопанисвали язовирите. Отговорност се носи от всички, но трябва да и осъзнаваме динамичната хидрометеорологична обстановка. Не можем да се борим с природата, посочи Василева. Най-добрата превенция би била предприеме навременната евакуация, за да се предотвратят по-големи трагедии. Тя посочи причина за наводненията и безразборната сеч, като допълни, че контролът в тази насока трябва да се засили.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7880 |30.01.2015 Манджукова, кандидат за шеф на ДАБЧ за Фрог: Мога да върна доверието . 12| 7939 |22.01.2015 Лазаров се превърна в летящия холандец . 24| 6963 |12.01.2015 Сертов се върна в България в 1,30 нощес; претърпял инцидент в Гърция . 2| 4277 |09.01.2015 СГС върна "Белведере" и "Домейн Менада" на собствениците им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads