Реклама / Ads
25| 4903 |18.03.2015 НОВИНИ

Рухна тиражираната от години теза на зелените за ски зона Банско.

.
От публикация във вестник „Капитал“, радващ се на традиционна взаимна близост с шепа мотивирани еколози, се запознахме с доклада на Междуведомствената работна група, създадена със Заповед № Р-14/21.01.2015 г., и с проекта за решение на Министерски съвет.
 

Предвид факта, че темата засяга най-известния и успешен зимен курорт на България, наричан в чужбина „зимната столица на Балканите“, в качеството ни на дружество-концесионер на ски зона Банско, изразяваме следното становище:

 

На първо място окончателно рухна тиражираната от години теза на зелените и гравитиращите около тях медии за нарушения при изграждането на ски-зона Банско. В СКИ ЗОНА БАНСКО НЯМА КОНСТАТИРАНИ НАРУШЕНИЯ.  След пълно съгласуване с държавата и закона, изпълненото в зоната е единствено и само планираното.

 

Философията на проекта се простира върху цялата ски зона, а не върху част от нея.

 

Всички знаем колко много кабинети се занимаваха с решаването на проблемите на ски зона Банско.

 

Но това е първото българско правителство, което имаше доблестта и експертизата да се произнесе категорично, да установи фактите и да каже цялата истина. Тази експертна оценка се основава върху задълбочената оценка на създадената от МС междуведомствена комисия, включваща най-елитни специалисти във всички области. Тази комисия нямаше страх да установи факти, дадености и обстоятелства, за които ние отдавна говорим.


Приемаме извода на работната група, че на концесия е дадена територия, върху която следва да бъдат разположени отделните концесионни обекти. На ниво ТУП не е налице конкретно инвестиционно планиране, което да даде площта на всеки един от обектите.

 

Затова определянето на площ е прогностично. Площта може да бъде определена на базата на отделните инвестиционни проекти, които са съгласувани от държавата. Затова е логично да се приеме становището на групата – проблемът а бъде решен чрез окончателно изясняване на фактите. Предложеният ДОКЛАД НА РАБОТНАТА ГРУПА И ПРОЕКТОРЕШЕНИЕТО НА МС не даваТ нищо повече и не облагодетелстваТ „ЮЛЕН“ АД, А САМО уСТАНОВЯВАт ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ ФАКТИ И ИЗЧИСТВАт НЕДОразуменията, НАЛИЧНИ В МОМЕНТА действащия КОНЦЕСИОНеН ДОГОВОР.

 

Реално всички концесионни обекти са станали  държавна собственост от момента на тяхното изграждане. Считаме, че не е налице каквото и да е правно основание за увеличаване на размера на вече определеното и договорено концесионно възнаграждение, но заради добрия тон сме склонни да дискутираме и да стигнем до взаимно приемливо решение. Надяваме се на отговорно държавническо отношение към решаване на този проблем, защото той осигурява поминъка на цял регион на страната и е важен фактор за състоянието на икономиката.

 

След толкова проверки на прокуратурата, ДНСК, всички контролни органи в държавата и министерства, и предвид ясните заключения на независима експертна работа на междуведомствената група ЗА НЕЗАКОННОСТ В СКИ ЗОНА БАНСКО ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ. Истината вече е налице – проверена и доказана от водещите независими експерти от междуведомствената група. Това е финалната истина, колкото и тя, вероятно, да е неприятна за определен кръг хора. Ето защо всяко последващо опетняване на името ни и поставяне под съмнение на законността на действията ни като концесионер задължително ще бъде последвано от съдебен иск.

 

„Юлен“ АД

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5307 |18.03.2015 Георги Костов: За 23 години сме загубили 32 000 хектара гора . 0| 4528 |17.03.2015 Четири години затвор за студента, убил колега в студентско общежитие . 1| 5594 |12.03.2015 30 години затвор за убиеца на майка пред детето й . 0| 4695 |05.03.2015 6 години затвор за шофьора убиец на Паоло

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads