Реклама / Ads
3| 5576 |05.12.2019 НОВИНИ

Експерт: Смъртността у нас е висока, защото пенсионерите не могат да доплащат за лекарства до 70%

.
Аркади Шарков
Според доклада на ЕК доплащаме около 47% от джоба си, като най-голямо е перото за лекарства – между 65 и 70%. Тук преобладават разходи за сърдечни заболявания, които преобладават сред пациентите, който са над 50 години, а те са пенсионери, които са финансово нестабилни и отпадат от лечение.
 

Това каза „Лице в лице” по бТВ  експертът по икономика на здравеопазването Аркади Шарков по повод доклада на ЕК, според българите са на първо място по смъртност от лечими болести.

 

Свидетели сме на една стагнация в здравната ни система, която продължава вече 20 години. През 1999 г. е имало някакъв пробив и опит за реформа, а след това всички са се нагодили към положението и всичко си е останало така, смята експертът

 

Другите държави се стремят да оптимизират своето лечение и да предоставят по-добри условия за пациентите, а при нас това се случва много бавно или въобще не се случва.

 

Може да има две причини за тази статистика: проблем с достъпа до лечение и здравната култура на нашите сънародници, в случаи че не ходят редовно на преглед, смята Шарков.

 

Трябва да се вземе предвид и дали пациентът не отпада от терапия, която му е назначена, поради финансови причини.

Проблемът не е, че средствата в НЗОК са недостатъчно, а че не са правилно разпределени, смята Шарков.

 

„Мантрата, която се обсъжда и в медиите, и от страна на власти, понякога и от страна на парламентарно представени групи, е, че няма достатъчно пари. Ние казваме, че пари към момента има - достатъчно за това ниво, на което сме", отбеляза той.

 

„На 31 октомври ЕК излезе с пета конференция за биологичните и биоподобните медикаменти. Биоподобните лекарства имат същият терапевтичен ефект, но са взаимозаменяеми и са по-евтини”, каза Шарков.

 

Ако се премине на такива лекарства, ще се спестят средства за 126 000 пациенти, изчислява експертът по икономика на здравеопазването.

 

Оптимизация може да има и в болничната помощ. Правилна стъпка е предложението на БЛС, ако се преминат лимитите, НЗОК да не спира финансирането, а да намалява неговата стойност.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4434 |05.12.2019 Експерт: Вярно е, че бавим ”Турски поток”, но има обективни причини . 8| 4344 |04.12.2019 Експерт: Ако ще охраняваме небето над Северна Македония спешно трябва да се купят радари . 4| 4366 |25.11.2019 PR експерт: Колко са мълчаливите трагедии, никой не знае . 1| 3986 |25.11.2019 Фактор № 1 за смъртността сред българските мъже е ракът на белия дроб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads