Реклама / Ads
8| 4365 |04.12.2019 НОВИНИ

Експерт: Ако ще охраняваме небето над Северна Македония спешно трябва да се купят радари

.
Велизар Шаламанов
Ако наистина ще охраняваме небето над Северна Македония, сега е моментът бързо да стартира съвместен проект по закупуване на радари от България, Македония, Албания и Черна гора, тъй като без надеждно предоставяне на въздушна картина от съвременни радари, тази задача е трудно изпълнима.
 

Това коментира пред БНТ Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, относно възможността страната ни да охранява въздушното пространство над Северна Македония,

 

Шаламанов заяви, че в мига, в който западната ни съседка стане част от НАТО, тъй като не разполага с изтребители, ще бъде отправена покана към страни, които желаят на ротационен принцип да гарантират въздушния й суверенитет.

По думите му тогава България ще може да направи официалното си предложение, но трябва да бъдат решени въпроси с комуникациите и споделена въздушна картина.

 

В момента Алиансът е в позиция да определи следващата вълна на промени, които ще минат през едно широко обсъждане. Тези теми са изключително важни, понеже ще определят следващите 10 години. Това са теми, свързани с нови рискови заплахи, технологии, засилена роля на Европа. Важни са изводите, които всяка страна ще направи и в частност България, категоричен е Шаламанов.

 

"Определено НАТО не е в мозъчна смърт, това е по-скоро послание, което президентът Макрон отправя към ЕС и френските граждани с цел да засили ролята на Франция в европейската отбрана.", каза експертътъ по повод провокативното изказване на френския президент Еманюел Макрон за НАТО.

 

По въпроса дали Европа е готова да плаща повече за отбрана, Шаламанов коментира, че Германия вече е дала сигнал, че ще повиши вноската си в общия бюджет. Време е след първия скок в разходите за отбрана, България да има дългосрочна програма за следващите 10 години, допълни експертът.

 

Според експертът, създаването на военноморски координационен център във Варна, за който стана ясно след разговора на премиера Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп, е една много добра инициатива, за която се говори поне от срещата в Уелс от 2014 г.  По думите му това е постижимо на стъпки, първо като национално усилие, после като международно усилие.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4382 |25.11.2019 PR експерт: Колко са мълчаливите трагедии, никой не знае . 25| 26711 |25.11.2019 Експерт: Показателно е, че я няма Екатерина Захариева в делегацията в САЩ . 2| 4371 |22.11.2019 Експерт: Течът на данни в НАП привлече вниманието на хакерите от цял свят . 3| 4626 |21.11.2019 Експерт: Изборът на Цацаров да оглави КПКОНПИ е предрешен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads