Реклама / Ads
4| 4238 |25.03.2019 НОВИНИ

Експерт: Цени от 600-700 евро на квадрат в ”Изток” имаше преди 10 г.

.
Георги Шопов
Абсурдно е заради една сграда да успееш да промениш цял закон. Иначе последно за цени от 600-700 евро на квадрат в ”Изток” съм чувал преди повече от 10 г. Това каза пред bTV Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в която членува и фирма ”Артекс”, замесена в скандала с евтините апартаменти.
 

Той коментира законовите промени, позволяващи на строителната компания да завърши своя знакова сграда в София, които станаха известни като т. нар. "поправка "Артекс".

 

Шопов посочи, че са искали промяната да важи за всички обекти, но това не се е случило. "Едно строитело разрешение важи 5 години, но заради кризата много строителни разрешения не бяха реализирани и бяха изтекли. Когато пак се появи съживяване на пазара, това означаваше, че на нас ни трябват 1-2 г. отново да ги извадим. Затова искахме и смятахме, че е нормално и за обществото, да се продължи тяхната валидност. Това обаче не беше прието. За жилищни кооперации срокът си остана 5 години. Той беше удължен на 10 години заради общинските инфраструктурни обекти, които са по-високата категория. Тази сграда, понеже е висока, попада, но това е инцидент и случайно", изтъкна Шопов.

 

По думите му поправката се е направила заради инфраструктурните общински обекти, на които заради забавяне на финансирането са им изтекли строителните разрешителни.

 

Той призна, че за цени от 600-700 евро на квадрат в столичния квартал "Изток" е чувал последно преди повече от 10 години. Шопов допълни, че цените там са доста по-високи, но уточни, че когато се говори за цена на жилище, трябва да се има предвид, че тя зависи и от това кога се дават парите.

 

"Хората купуват "на зелено" от нас на база предварителен договор, без никакво обезпечение. Голяма част от цената е функция на това кога се дадат парите. Ако отидете при финансова институция и тя ви даде парите в самото начало без обезпечение, цената е една. Когато се дават разсрочено или накрая, цената е съвсем друга", разясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5124 |24.03.2019 СДС остана без кандидат за евролистата на ГЕРБ . 4| 5434 |24.03.2019 PR експерт: Кампанията на Ненчев за евровота ще отвлече вниманието от апартаментите . 3| 4103 |23.03.2019 Конгрес на ВМРО преди евроизборите с много въпросителни . 1| 4715 |22.03.2019 НФСБ ще се яви самостоятелно на евроизборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads