Реклама / Ads
17| 10108 |10.03.2023 НОВИНИ

Експертът Хр. Казанджиев: Европейски държави са завели искове за компенсация към ”Газпром“, в България урокът не е научен

.
Христо Казанджиев
Редица страни в Европа са завели съответните искове за компенсация към ”Газпром“ за спрените едностранно доставки за природен газ и едностранна промяна на договорите за доставка. За съжаление България, както винаги, както много често, отстъпва от една нормална позиция за търсене на компенсации, въпреки че е страна потърпевша, и то за втори път потърпевша, имам предвид 2009 година, и за съжаление урокът от 2009 година не беше научен. Това заяви енергийният експерт Христо Казанджиев.
 

Много често се пуска в публичното пространство твърдението, че европейски съдилища са признали "Газпром“, че работи в условия на форсмажор, което не е така. Да, форсмажор съществува, форсмажор на територията на Русия, но не и в международен план форсмажор поради факта, че договорът с "Газпром“ е подписан в България, той се реализира и всякакви спорове по него са предмет на международен арбитраж. Така че България е в пълното си право да търси съответните си компенсации, още повече, че е изправна страна. И всякакви внушения от български политици за това, че България ще претърпи загуби, са инсинуация, затова да не се конфронтираме с "големия брат“ както се казва, обяснява ткой пред "Фокус".

 

Вижте, това не е за пръв път случай в българската практика. На времето 2005-2006 година България се отказа от перфектен договор за доставки на природен газ за своя загуба в интерес на "Газпром“. И на никой не му направи впечатление това. И България загуби стотици милиони от тази сделка, просто защото виждате ли Русия е поискала нещо, и България каза: щом Русия иска, трябва да се даде. Ама не е така. Човек трябва, и една държава още повече, трябва да отстоява своите права и своите интереси, а не да работи за сметка и в интерес на някой друг субект, посочва експертът.


Така че България и специално "Булгаргаз“ трябва да потърси своите права, колкото се може по-скоро и да се заведе съответното дело. Но както знаете, в България въпроси от корпоративен характер са подвластни на политиците, и дали това ще се осъществи, е малко вероятно. Много се надявам предстоящите избори да доведат до промяна на начина на мислене на българските политици, които ще управляват. Защото има много, които няма да управляват, и тяхното мислене е от Каменната ера, или по-скоро от ерата на късния социализъм, но това вече е въпрос на време.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3029 |09.03.2023 Демерджиев търси общ европейски подход срещу каналджийството . 4| 3016 |09.03.2023 Европейски компании се насочват към САЩ заради щедрите субсидии? . 3| 3058 |08.03.2023 Българските земеделци да получават равни субсидии с европейските си колеги . 2| 4824 |07.03.2023 ПР-експертът Любомир Аламанов посъветва ГЕРБ да си вземат чат-бот с изкуствен интелект, отговарящ вместо тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads