Реклама / Ads
0| 2913 |28.03.2023 НОВИНИ

Експертът Красимир Манов: Не се защитава българският интерес с тези високи цена на газа

.
Работодателите недоволстват, защото цената на газа за април е прекалено висока спрямо европейските котировки, поставени са в неконкурентна среда. Енергийният експерт Красимир Манов подчерта по Нова Нюз, че около 35 евро на мегаватчас е природният газ, който в размер на 1 млрд. кубически метра, постъпва по договора с Азербайджан.
 

Според Красимир Манов: "Би трябвало, ако не ползваме от Чирен, цената да е около цената на борсата. Има две причини това да не е така - некадърността в управлението на сектора, както и схемите за кражба. Няма обективна причина цените да са толкова високи - около 40%. Продължаваме да получаваме руски втечнен природен газ. Когато цената на международната борса е една, ти получаваш много по-висока цена за доставка, тази разлика отива някъде. Не се защитава българския интерес. А за бизнеса това е мародерство. Става дума за измама, което ще коства на бизнеса около 500 млн. за тази година. Прокуратурата да извърши разследване, защото става дума за "Булгаргаз", посочи той.

 

Красимир Манов допълни, че участникът, който е трябвало да извърши обществената поръчка за тръбопровод от Бутан до Чирен, както и разширението на газохранилището, се отказва, и всичко отива при "Главболгарстрой" и цената на обществената поръчка скача със 120 млн. 

 

От своя страна Васил Тодоров, главен секретар на Българската търговско-промишлена палата, смята, че от месеци е тендеция това, че цената на газа, обявена от доставчик е с 30% по-висока от тази, която се търгува на пазара. Тази цена прави продукцията на предприятията неконкурентноспособна. Цената на газа за април ще достигне 39% ръст, което породи нашата категорична реакция срещу държавната политика. На месец икономиката ни ще губи около 42 млн. лева, които трудно ще бъдат компенсирани. Механизъм за компенсации е един от вариантите, другият е намаляването на цените", заяви той.

 

По думите му трябва да се осъществи външен одит върху ценообразуването, за да се установи откъде идва разликата. "Вероятно ще се обсъди компенсаторен механизъм, за да се намали натискът върху бизнеса. Размерът трябва да е разликата между борсовата цена и тази, която е определена", обясни Тодоров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3092 |27.03.2023 Обвиниха Красимир Каменов - Къро в подбудителство на убийството на бившия полицай в кв. ”Лозенец” . 5| 3726 |24.03.2023 Експертът Петър Колев: От конфликта със Скопие имат интерес Белград и Москва. Докога ще траем? . 2| 3361 |24.03.2023 Експертът Стоил Стоилов: Видеонаблюдението на изборите е голяма щуротия . 13| 3458 |20.03.2023 Шаламанов: Силният човек в решаването на този сериозен конфликт на XXI век е Зеленски, не Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads