Реклама / Ads
6| 5817 |20.10.2019 НОВИНИ

Експерти: През 2020 спира ръстът на цените на недвижимите имоти

.
Източник: БГНЕС
Все по-често българите търсят по-големи жилища. Психологическата граница от 100 хиляди евро за първо жилище е премината. Догодина ще спре ръстът на цените на недвижимите имоти, лихвите по ипотечните кредити ще останат ниски, което ще направи годината сравнително благоприятна за покупката на имоти.
 

Това прогнозираха специалисти в сектора пред БНТ. Според данните средната цена на тристаен апартамент в София вече достига до над 400 хиляди евро в по-търсените квартали.

 

Основната причина за високите цени на имотите в София и големите градове е продължаващото завишено търсене. В столицата спрямо миналата година то се е увеличило с 8% по данни на Агенцията по вписванията.

 

За съжаление, основно се развиват четири основни града в страната - София, Варна, Пловдив и Бургас. Така че да, хората, които вече са в София, жилищата им стигат, вярно е има много необитаеми жилища, поради реституционни претенции, но има и много прииждащи хора в София, които идват тук да търсят препитание, каза Тихомир Тошев, кредитен консултант.


Най-желаните райони на София остават кварталите "Изток" и "Изгрев" и района около градината на докторския паметник. Предпочитанието към определени райони обаче създава и проблеми, посочи Пепи Димитрова, ПР консултант в недвижимите имоти.

 

Съществуващите сгради в момента и техният капацитет могат да поемат съществуващото население в София. Това, което се случва в южните квартали, е изключително проблемно, тъй като там няма необходимата инженерна инфраструктура, създава се илюзорен имидж от брокерите къде да се купува и там да се купуват жилищата и това е един проблем и се неглижират северните територии, коментира Емил Христов, урбанист.

 

Според данните на анализатора в момента в София има достатъчно апартаменти, за да задоволят цялото търсене, въпреки това продължава да се строи заради проблеми с вторичния пазар - препродаването на имоти.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4925 |18.10.2019 Новият посланик на САЩ се срещна с президента Румен Радев . 14| 11684 |18.10.2019 Адв. Емил Георгиев: Очаквам президентът да върне избора на Иван Гешев за главен прокурор . 1| 3968 |18.10.2019 През първите девет месеца на 2019 г. 387 българи са станали жертва на трафик . 4| 4760 |17.10.2019 Оставки в БФС - тръгва си вицепрезидентът Атанас Фурнаджев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads