Реклама / Ads
0| 2753 |27.03.2023 НОВИНИ

Експерти: Растежът е свързан с конкурентноспособна и производителна икономика

.
Нова класация показва, че Румъния не просто се е изтласкала от дъното в ЕС по БВП на глава от населението, а дори е изпреварила страни като Гърция, Латвия, Словакия, Хърватия. Освен това приближава Полша. Същевременно България остава на дъното в класацията. Все пак страната ни се приближава до по-богатите, коментира главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов по Нова телевизия.

„Но Румъния не е шампионът. Литва догонва много повече. Тя за 21 години е сближила 52 пункта, Румъния – около 50, България – 30. Ние пак сближаваме, но по-бавно. Последните няколко години Литва догонва средното в Европа с – 11-14%, Румъния – 14, България – 9%”, каза Богданов. И обясни как се изчисляват тези проценти. „Събираме всички страни от ЕС, виждаме средното ниво на БВП, изчислен през покупателната способност и виждаме всяка страна къде е. Румъния скоро ще догони Испания, а Литва я е изпреварила. Ако продължи с това темпо, ще догони Италия, както впрочем и Чехия и Словения също я доближават”, посочи икономистът.

 

Главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков обясни, че това икономическо развитие е комбинация от фактори: „Няма едно нещо, което да посочим и да кажем: „Това е! Ако го направим, всичко друго ще се реши от само себе си”. Румъния е особен пример в ЕС. Тя има много голям вътрешен пазар и не е чак толкова отворена като икономика за разлика от повечето страни от ЕС, още повече България. България износът и вносът са между 60 и 70%, в Румъния – 50%. Тя има голям вътрешен пазар, който я предпазва от кризи до някаква степен. Това я предпази от големи шокове”, смята експертът.

 

Той даде пример с кризата с цените на суровините и енергетиката последните години. И посочи, че Румъния е голям производител на природен газ, същевременно е голям износител на електроенергия, което също оказва влияние.  „Но не толкова голям като България, така че голямото търсене от Европа да вдигне цените сериозно”, коментира Стайков.

 

Лъчезар Богданов припомни, че растежът идва, когато икономиката е по-конкурентноспособна, по производителна: „Как се постига това? Със знание, което да се претвори в технология, машини, съоръжения, капитал. Разликата каква е? За последните 10 години България има почти нулев растеж общо на инвестиции, в Румъния е 3,6% ръст за 10 години, а за последните 5-6 години над 5% реален ръст, в България – 0. Трябва да има инвестиции, няма друго решение”, смята Богданов.  

 

„Трябва да се фокусираме върху конкурентните предимства на България и съответно пречките, които спират бизнеса. Има допълнителен  натиск върху бюджета, което може да се превърне в нов натиск върху бизнеса”, смята Стайков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2726 |20.03.2023 Шулева: Да приключат мерките, свързани с пандемията и войната . 12| 4190 |16.03.2023 Експерти: Хора, финансово държавата е добре, нито курса на лева ще се пипа. Финансовата министърка се е пообъркала . 6| 3076 |15.03.2023 Експерти: Сваленият американски дрон е провокация, но няма да има ескалация между САЩ и Русия . 15| 6677 |07.03.2023 Шишков и шефът на АПИ - свързани с Желев и ”Хидрострой”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads