Реклама / Ads
12| 4582 |16.03.2023 НОВИНИ

Експерти: Хора, финансово държавата е добре, нито курса на лева ще се пипа. Финансовата министърка се е пообъркала

.
”Няма риск за курса лев-евро. Опасно е такива неща да се говорят публично. Когато финансовият министър излезе и каже, че дори теоретично има риск, създава притеснение.” Това заяви икономистът Георги Вулджев в предаването ”Здравей, България” по Нова телевизия. Поводът е изказването на служебния министър Росица Велкова от вчера.
 

„Няма опасност за валутният курс и борд”, каза икономистът Георги Ангелов и допълни: „Има достатъчно евро за всички, няма недостиг. Финансовият министър трябва да знае много неща. Без бюджет не знаем какво става. Караме месец за месец.” Георги Ангелов поясни: „Вижте колко е абсурдно – помпаме свръхпечалбите и после си ги искаме обратно.”

 

Икономистът Владимир Сиркаров посочи: „Обрисувани са доста катастрофични рискове. За мен е важно тази дискусия да се води, защото политическият популизъм избуява и партиите говорят за повече и повече харчове.” Сиркаров определи като рисково чрез данъка свръхпечалба да се поставят играчите под общ знаменател.

 

Финансистът Левон Хампарцумян коментира: „Рискове винаги има. Този доклад ми причина на дърварски предизборен документ. Думата „фалит” не се използва в такива документи. Отново идват продавачите на страх.”

 

Хампарцумян попита: "Бюджетът е за това да ти даде предсказуем хоризонт. За една хубава бизнес среда това е ключът. Ние обаче показваме по всякакъв начин с последните служебни правителства, че има бюджет – няма бюджет, но има 30-годишен енергиен план. Е как стана това?”

 
„Законите на икономиката никой не може да ги смени. Необоснованото вдигане на доходите вдига инфлацията. Не е важно колко ти е пенсията или колко е минималната заплата, а колко може да си купиш с тези пари. Няма как да не катастрофираме”, каза още Хампарцумян.

 

Георги Ангелов заяви: „Огромното нещо, което се направи, бяха тези пет милиарда за компенсации за тока за бизнеса. Това е огромният харч. Според мен е нормално да се върнат тези пари от тези, които не е имало основание да вземат. Рафинерия с пет милиарда печалба да им плащаме тока – абсурдно е.”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3435 |15.03.2023 Експерти: Сваленият американски дрон е провокация, но няма да има ескалация между САЩ и Русия . 9| 4542 |08.03.2023 Регионалният министър категоричен: Има дефицити на магистралите, има притеснени хора, има обидени от бутафорните ремонти . 7| 3089 |23.02.2023 Новият шеф на ”Ел Би Булгарикум”: Предстои да се види какво е финансовото състояние на дружеството . 5| 2979 |12.02.2023 Иван Таков поведе шествието ”Хора, бдете - не на фашизма!”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads