Реклама / Ads
14| 2897 |28.04.2023 НОВИНИ

Експерти за сметката на държавата: Как трябва да бъдат разпределени парите в Бюджет 2023

.
Експерти
Как трябва да бъдат разпределени парите в Бюджет 2023? Тази тема обсъдиха в студиото на „Здравей, България” бившият министър на социалната политиката и на икономиката Лидия Шулева, бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев и бившият депутат и бивш съветник на финансовия министър Любомир Каримански.
 

„Това, което чухме през последните дни, следва доста по-тревожи стъпки след това. Тоест бюджетът ще бъде отхвърлен от НС. Освен това, ако не се промени член 79 от Правилника за дейността на НС – бюджетът не може да бъде вкаран за разглеждане през следващите три месеца. Очаквам някой от народните представители да внесе такова предложение за промяна”, заяви Каримански. И допълни: „Но как изглежда в лицето на хората и обществото – един МС, който сега е гласувал 6,4 процента дефицит, след месец и по-малко да започне цялата процедура с 3 на сто дефицит. Бюджетът е финансов план, който отразява политиките на управляващите. Новия бюджет чия политика ще отрази? ”

 

Шулева му припомни, че в предишните НС депутатите „абсолютно брутално влязоха в поправки на бюджета и сътвориха всички неща, които доведоха до този 6,4-процентен дефицит”. „Те си позволиха прекрояване на бюджета с такива разходи, които доведоха до това състояние. Така че – нищо невъзможно няма”.

 

„Според мен да се твърди, че дефицитът трябва да се намали на 3 процента, е глупаво, популистко и по-скоро увреждащо икономиката, отколкото помагащо ѝ. Ако целта е влизане в еврозоната – от ЕЦБ не са някакви глупаци, които бихме могли да излъжем тази година с 3 на сто. И догодина като влезем – да избухнем в ръцете им с 5-6 процента. Те искат да видят траектория, да видят, че в дългосрочен план спазваме някакви критерии”, посочи Кадиев.

 

Тримата коментираха и изтеклите в медиите имена за евентуални министри и премиер на „Продължаваме промяната”.

 

„Ситуацията, в която се намираме е много необичайна. Във всички случаи, според мен, трябват необичайни действия. Колкото и да не обичам така наречените експертни правителства, но равно отдалечени министри от двете политически сили, може би било най-добре. Но не мисля, че това е възможно”, заяви Шулева.

 

Според Кадиев неофициалният списък с имена няма никакъв шанс да мине през парламента. „Виждам като единствен вариант едно миноритарно правителство с мандат на ГЕРБ с подкрепа на ДПС и БСП. Но по-скоро бих казал, че на 95 процента отиваме на нови избори”, подчерта и Кадиев.

 

По думите на Каримански също не е възможно да се състави кабинет. „Особено в годината, и в следващите три години, в които трябва да имаме икономически растеж и устойчивост, академик да застане начело на правителството е малко несериозно. Още повече – цялото радикализиране чрез политическите лица ще бъде налице само след няколко месеца, когато са местните избори”, категоричен е Каримански.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3107 |27.04.2023 Николай Милков: Вакуумът от експертиза по въпросите за сигурността отваря поле за зловредни хибридни влияния . 6| 2933 |20.04.2023 ВСС помпа 500 000 долара за експертизи по разследването за „NEXO“ . 0| 2711 |19.04.2023 Експерти: Ниските ставки на ДДС за някои бизнеси ще трябва да отпаднат . 13| 2758 |14.04.2023 Експерти: В момента България е държавата с най-евтини горива в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads