Реклама / Ads
2| 3106 |27.04.2023 НОВИНИ

Николай Милков: Вакуумът от експертиза по въпросите за сигурността отваря поле за зловредни хибридни влияния

.
Николай Милков
Липсата на политически дебат на тема сигурност в България отваря възможността за повече зловредни хибридни влияния. Този вакуум от сериозна експертиза по въпросите за сигурността и външните отношения намират почва най-различни “дискусионни тези”.
 

Това заяви на Софийския форум за сигурността външният министър Николай Милков.

 

По думите му събитието е противодействие на това, което срещаме като предизвикателства в тази сфера, а проблемът се задълбочава на фона на спиралата от предсрочни избори у нас и липсата на редовно правителство. 

 

“Външната политика и теми от нея се инструментализира за преследване на политически цели. Чертаят се разделителни линии, които не съществуват. Това има потенциал да ерозира консенсуса, който съществува по отношение на външната ни политика”, посочи Милков.

 

Външният ни министър бе категоричен - руската агресия в Украйна е нанесла сериозен удар върху международната сигурност.

 

“Заплахите за европейската сигурност имат различни измерения. Увеличени са хибридните атаки. Русия използва пълен арсенал от хибридни атаки - инструментализиране на основните хранителни и енергийни доставки, засилване на пропагандата, насочена към вътрешно политическа дестабилизация, провокиране на недоволство, кибератаки. Всичко това доведе до променена среда на сигурност, която е непосредствено около нас”, обясни Милков. 

 

Той бе категоричен - бъдещата архитектура на сигурността зависи от изхода на войната в Украйна.

 

“Трябва да запазваме териториалната цялост на Украйна, недопускане на връщане на сферите на влияние в Европа. Прост рестарт на блокираните международни организации и сегашната система очевидно не е достатъчен. Едно възпроизводство на предишните грешки ще доведе до същия резултат. Необходима е дълбока реформа на блокираните институции, за да могат те да изпълняват заложените им функции”, обясни Милков. 

 

По думите му ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) е в “клинична смърт”, но би могла да функционира в условията на липса на консенсус, каквито съществуват в момента. По думите на Милков тя би могла да съдейства за разрешаване на политическите противоречия между държавите. 

 

“НАТО и ЕС имат основната задача. Новата стратегическа концепция на НАТО би разрешила много проблеми”, допълни Милков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2981 |26.04.2023 Николай Денков: ПП-ДБ работят върху управленска програма за правителство . 2| 3461 |24.04.2023 Журналистът Георги Милков: Воюващите в Судан генерали имат пари и оръжие да воюват до края на света . 2| 3035 |24.04.2023 Бившият шеф на пожарникарите Николай Николов е новият заместник-министър на вътрешните работи . 10| 3735 |23.04.2023 Николай Василев за бюджета: Стреляме, докато свършат патроните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads