Реклама / Ads
2| 4450 |03.12.2020 НОВИНИ

Електронното направление е елементарно нещо. Въпросът се усложнява излишно

.
д-р Димитър Петров
Защо не е направена електронната система в здравеопазването досега, не знам. Има един зам.-министър - госпожа Начева, която три години се занимава с това. Тя да отговори. Електронното направление е елементарно нещо. Има частна платформа, която ползват лаборатории и лични лекари, които са се включили. То е готово като разработка. Защо се прехвърля от едно място на друго… В “Информационно обслужване” не е ясно кой го прави. Излишно се усложни въпроса.
 

Това заяви в ефира на bTV д-р Димитър Петров, бивш подуправител на НЗОК.

 

"Електронните направления за PCR тестове ще предизвикат технически затруднения. Електронното направление трябва да служи за няколко неща - да се назначат, например, дистанционни изследвания на хронично болен. Подобно нещо е и с рецептата. Това очевидно ще се доработва. Основният проблем е, че възлагането и правенето се извършва не от институцията, която ще работи с него. Това трябва да е касата", смята д-р Петров.

 

Според него има редица неясноти - например как ще се ползва идентификатор.

"Личната карта с чиповете се отлага вече няколко пъти. ДО 233 г. пак ще стоим без система, така ли?", попита още бившият подуправител на НЗОК.

 

"Лицето Кирил Ананиев и неговата заместничка направиха това, което са правили винаги - да се прехвърлят неща към Касата. Това е извънредна епидемична ситуация. Ако финансирането беше през бюджета, нямаше да се чудим по какъв начин болниците да приемат пациенти. Като се прехвърли нещо към Касата, се освобождават едни средства в бюджета, които могат да се ползват за други любими разходи на правителството. Това е логиката на бюджетарите", посочи още д-р Петров.

 

По думите му противоепидемичните мерки в момента са разумни. Това е и причината се спазват повече.

 

"Населението се дръпна заради излишните мерки през пролетта. При 10 заразени се затваряха паркове, имаше КПП-та. В момента мерките са разумни и мисля, че ще има ефект. Спасението обаче ще дойде отвън - с ваксините", посочи още д-р Петров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4726 |27.11.2020 Официално: От днес ни тестват безплатно при два симптома за К19 и с направление от джипито . 3| 4562 |08.11.2020 Д-р Гергана Николова: Издаването на направление за PCR е почти невъзможно за личните лекари . 7| 4482 |01.11.2020 Психолог: Сега бе моментът за електронното правителство, а ние се занимаваме с глупости . 6| 4634 |30.10.2020 Здравният министър: Електронното направление ще е готово до седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads