Реклама / Ads
5| 4432 |17.06.2016 НОВИНИ

Елена Йончева: На 21 януари Румъния е обявила идеята за флотилия в Черно море

.
Елена Йончева
Не мисля, че сме объркани в превода – действително президентът Плевнелиев каза, че трябва да бъдат прекратени всякакви спекулации, че ще се правят флотилии, насочени срещу някого. Това коментира журналистът Елена Йончева по БНР, относно отказа на българското правителство да се присъедини към Черноморски флот или флотилия, предложена от Румъния.
 

Тази новина беше поднесена без необходимата редакция и опаковка – говори се за създаване на обща флотилия с Турция, насочена срещу Русия, подчерта Йончева.

 

Ние много рядко реагираме с въпроси, свързани с външната политика, но като че ли покрай цялата бежанска криза разбрахме, че всичко, което става около България, ни засяга, поясни журналистът. Според нея в случая не става дума за медийни спекулации, а за отдавна известна информация. Йончева посочи, че още на 21 януари Румъния е обявила, че на среща на НАТО във Варшава ще се предложи създаването на флотилия в Черно море, а през март в изказване министър Ненчев е обяснил, че страната ни ще се стреми заедно с нашите румънски партньори да допринесе към повишаването на сигурността в Черно море. Той сподели, че ще се формира работна група, където да бъдат обсъдени въпросите. Журналистът припомни и 20 май, когато министър Митов е съобщил от Брюксел, че се обсъжда участието на България, Румъния и Турция в създаването на морска група кораби на НАТО в Черно море.

 

Дали ще се нарича срещу Русия, мироопазваща мисия, обучение или респектиране – тук няма никакво значение. Просто беше използвана неправилната дума и хората реагираха, подчерта елена Йончева по повод думата "флот" в обсъжданите изказвания.

 

По повод преустановения прием на бежанци от страна на Турция, журналистът посочи, че обществото реагира остро заради външната политика на Турция:

Турция е част от НАТО – тя е наш партньор, но в същото време правителството, което управлява там, има доста дипломатично и равнозначно отношение към това, което става в Сирия.

 

Ролята на Турция в региона като член на НАТО буди най-малкото тревога – съвсем нормално е, когато се говори за общи действия с нея, дали ще бъде флотилия, бойни кораби или мироопазваща мисия, допълни Йончева.

 

Ние няма да участваме във флотилия заедно с Турция и Румъния, но ние ще участваме в съвместни мироопазващи мисии, операции и такива по респектиране в рамките на НАТО – това е едно и също, подчерта Елена Йончева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7892 |13.06.2016 М. Андреев за Фрог: Разследването на фалита на КТБ е трай, коньо, за зелена трева . 1| 4275 |29.05.2016 Засилена е охраната по зелена граница . 8| 4026 |28.05.2016 Позволиха на Елена Йончева да пътува до Украйна . 5| 4107 |25.05.2016 МС даде зелена светлина на нов Закон за концесиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads