Реклама / Ads
6| 5891 |22.04.2019 НОВИНИ

Елена Йончева извади ”оригинален” запис срещу министъра на културата Боил Банов

.
Елена Йончева
Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по скандала ”Ало, Банов съм”. От специализираната прокуратура обявиха, че копието на записа не е достатъчно доказателство. За това ние предоставяме на специализираната прокуратура оригиналния запис направен от служител на министерството на културата.
 

Това каза на пресконференция водачът на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева, която представи нови факти и доказателства по случая "Ало, Банов съм". "Проверила съм лично този запис. Той е направен на 21.03.2016 година. Смятам, че този път специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване по случая "Ало, Банов съм". Предоставяме и документи от МРРБ, които категорично доказват, че това, което е изисквал г-н Банов, се е случило и на една фирма са опростени 700 000 евро. С наличните документи можем да докажем, че това, което е казал г-н Банов се е случило, а самият запис е оригинален.

 

Прокуратурата се интересува до този момент от това кой е направил този запис, а не дали е извършено престъпление. С европейска директива се гарантира защита на самоличността на хората, които разкриват корупционни практики в ЕС. Има и етичен кодекс на журналистите, според който ние имаме право да не казваме имената на нашите източници. Тук не трябва да се търсят имената на хората, които са направили този запис, а дали е извършено престъпление. В Европа има достатъчно такива примери, а тук прокуратурата се опитва да покрие този случай. Надявам се да не им позволим това да се случи", обяви Йончева, цитирана от Новини. бг.

 

"Според нас документите, които ще ви предоставим, са напълно достатъчни, за да се докаже, че това, което Боил Банов е казал в записа, наистина се е случило", каза от своя страна депутатът от БСП Пенчо Минков. "Тези документи дават достатъчно данни за това, че г-н Банов е извършил нарушение. Имаме изключително много доводи в тези документи, с които доказваме неуредиците. Този анализ ще го предоставим и на прокуратурата, като внесем нашата жалба", добави той.

 

"Служителят направил записа се страхува да даде показания. В България няма създадени условия за защита на хора, които свидетелстват за корупционни практики. Аз няма да издам моя източник. На ход е специализираната прокуратура, която трябва да реши ще разследва ли "Ало, Банов съм" или ще прикрие тези, които са на власт", категорична беше Елена Йончева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4602 |20.04.2019 Елена Йончева: Да отвоюваме своето достойно място в Европа . 5| 4522 |12.04.2019 Йончева: Ще обжалваме спряната проверката на Банов . 6| 6387 |09.04.2019 Елена Йончева осъди Борисов и на втора инстанция . 9| 5257 |04.04.2019 Йончева: Нужни са нови избори, за да има рестарт на цялата система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads