Реклама / Ads
7| 4385 |08.11.2018 НОВИНИ

Елена Йончева: Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ, това е класическа схема.

.
Елена Йончева
По повод отправеното до 44-то Народно събрание искане от Главния прокурор на Република България за възбуждане на наказателно преследване срещу мен.
 

Отправеното искане е потресаващо. Клевети, които отдавна се лансират от депутати на ГЕРБ. Няколко пъти призовах съответните отговорни институции да направят проверка - призовах, както от трибуната на Народното събрание, така и пред представители на медиите.

 

Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ. Това е класическа схема. Твърденията за “вероятно пране на пари” идват само два дни, след като аз и мои колеги настояхме за независима техническа експертиза на качеството на строителството на българските магистрали – вземане на вертикални ядки и анализ в лицензирани европейски лаборатории.

 

През последната година внесох в ДАНС и прокуратурата документи, свързани с вероятни корупционни практики при строителството на преградното съоръжение на българо-турската граница, както и за аферата “кумгейт”. Бях обвинена от В.Симеонов в национално предателство. По този повод той внесе срещу мен и сигнал в прокуратурата. Клевета срещу мен е отправяна и от Б.Борисов, за което беше осъден.

 

Работата ми като журналист винаги е била публична, видима. Прословутият договор, за който депутати от ГЕРБ са поискали от прокуратурата да насочи своето внимание, е за закупуване на телевизионна техника /камери, сателитни телефони, техника за директни включвания, монтажна апаратура/. Тази техника е налична, както и цялата документация.

 

В своята дейност по заснемането на документални филми в Сирия, Турция, Украйна, Ирак, Афганистан, Чечня…. съм се срещала и с бандити, с престъпници. По нашия екип е стреляно, били сме отвличани и бити…

 

Опитът за сплашване няма да мине. Краде ли се от българските магистрали? Настояваме за независима експертиза на българските пътища.

 

Състоянието на българските магистрали е видимо за всеки от нас и без да се прави техническа експертиза. Магистрали, първокласни и второкласни пътища започват да се ремонтират, често веднага, след като се изградят.

 

В българското общество съществува убеждението, че значителен процент от стойността на обществените поръчки за изграждането за магистрали и пътищата, вместо за изграждането им, се връща към властта. Видимото качество на пътната настилка, както и липсата на независима техническа експертиза на извършените работи засилват съмненията за корупция във високите етажи на властта.

 

Искаме съгласие от АПИ – от агенция пътна инфраструктура, да бъде направена независима експертиза, чрез взимане и на дълбочинна ядка, на качеството на автомагистрали Тракия, Хемус, Струма, Марица и на път I – 1, път II – 18. За да обезпечим реален и безпристрастен резултат настояваме експертизата на пътната настилка да се извърши от лицензирана европейска лаборатория. Отправяме и покана към медиите да присъстват при взимане на пробите, както и за цялостно проследяване на процеса. Отправяме покана и към правителството да подкрепи това независимо разследване.

 

Ако няма от какво да се притесняват, една независима експертиза само би допринесла за преодоляване на съмненията, че от големите инфраструктурни проекти се отклоняват огромни средства.

 

Исканата от нас експертиза не е насочена към дискредитиране на строителите. Напротив, истината е единствения начин да бъдат защитени професионалистите – българските строители, инженери, които, за да получат работа, са подложени на специфични изисквания. Ако схемата, прилагана от ГЕРБ – схема за усвояване на обществени поръчки в ущърб на нас, българите, не бъде разкрита днес, тя трудно ще бъда спряна и в бъдеще. Разкриването на корупционни практики свързани с големите инфраструктурни проекти е реална стъпка срещу Системата, която убива.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4225 |08.11.2018 Прокуратурата поде кампания срещу Елена Йончева . 4| 4511 |08.11.2018 По искане на Цацаров Елена Йончева и Георги Михайлов се отказват от имунитета си . 1| 3680 |07.11.2018 Столичния район „Възраждане” протестира срещу „зелената зона” . 2| 4812 |31.10.2018 "Зелената зона" в София расте – паркирането около блоковете ще бъде платено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads