Реклама / Ads
0| 3013 |13.06.2022 НОВИНИ

Еленко Божков: В АЕЦ „Козлодуй“ е имало пожар, залагам си главата

.
Еленко Божков Източник: БГНЕС
„В АЕЦ „Козлодуй“ е имало пожар. Дори си залагам главата за това нещо. Ако искат да ме съдят. Вече съвсем подигравателно на шефовете на АЕЦ-а им казват пожарникарите. Всичко е от едно прословуто бързане, за да могат да се изкарат комисионни от това, че блокът се пуска по-рано или, че се спира по-късно. Това се е случило“, заяви енергийният експерт Еленко Божков.
 

„Когато по време на пуска хората, които извършват ремонта, са предупредили, че има теч на масло, ръководителите на централата са ги накарали да бързат. В следствие на това се стига до този пожар. Спор няма. Трябва да се вземат мерки и тези хора да бъдат изхвърлени от АЕЦ „Козлодуй“. Това трябва да е едно от последните действия на министъра в оставка“, категоричен бе той.

 

„Министърът на енергетиката (Александър Николов, от квотата на ИТН - бел. ред.) трябваше да подаде оставка поради допуснати многобройни нарушения в енергийния отрасъл и прикриването им, а не по политически причини“, каза още Божков пред БНР.

 

Той коментира вноса на втечнен газ и подчерта, че между България и Турция няма споразумение за междусистемна свързаност, което е в нарушение на регламент на ЕС: „Няма регламент, този капацитет търговски не се търгува. Този газ е незаконен (който се предполага, че влиза от Турция - бел. ред.). За нас ще има сериозни последствия от ЕС за това нещо. Ние не знаем каква е цената на този капацитет и какво ще ни струва този капацитет и оттук нататък този газ каква крайна цена ще има за „Булгаргаз“. Ако е за „Булгаргаз“, може да се окаже, че този газ отива някъде другаде. Защото се наблюдава в този период силно увеличение на газ към Румъния, но това може да са МЕТ и ДЕПА - това са гръцките търговски оператори, които вероятно изнасят газ от „Газпром“ за Румъния. Това не може да се установи от чистия баланс“.

 

Енергийният експерт нарече „бесовщина“ търсенето на възможност да се прекрати вносът на газ от Русия: „Да се търси на всяка цена възможност да се прекратят всякакви възможности за внос на един тръбопроводен газ на разумна цена, каквато възможности би ни дало продължаването или нов договор с „Газпром“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3174 |04.06.2022 АЕЦ „Козлодуй“: Тиражираните от трибуната на НС твърдения за пожар не отговарят на истината . 0| 3093 |03.06.2022 Депутати поискаха наказание за „Възраждане“ заради всяване на паника за авария в АЕЦ „Козлодуй“ . 0| 4535 |23.05.2022 Експертът Еленко Божков: Продължаваме да използваме руски газ, но по-скъп . 0| 3492 |19.05.2022 Еленко Божков: Ако утре и Гърция откаже плащане с рубли, оставаме без газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads