Реклама / Ads
0| 3009 |28.04.2022 НОВИНИ

Еленко Божков: Не пипайте Чирен, моментално трябва да сменим газта с мазут

.
Еленко Божков Източник: БГНЕС
”Не трябва да се пипа Чирен и не трябва да се говори за това, че имаме още един месец възможност за нормално снабдяване. Енергийният министър изобщо в момента не изпълнява задълженията си, така както е предвидено по закон и по редица правилници. Той отдавна трябваше да спре изчерпването на газ от хранилището, още когато хранилището беше на около 50%”, заяви енергийният експерт Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.
 

Той обърна внимание, че вместо агресивна пресконференция и конфронтиране с президента, управляващите трябва да отговорят на редица въпроси. Експертът изтъкна, че ролята на хранилището не е да се черпи газ от него, а да се изравнява пулсациите при потребление. 

 

"За този месец ние трябва да забравим за природен газ за топлофикациите. Те моментално трябва да бъдат сменени с мазут. Трябва да се направи нормативно облекчение този мазут да бъде с по-голямо съдържание на сяра, защото е по-евтин и по-лесно се намира. Щом сме в тези условия, ще дишаме по-мръсен въздух, за да можем да ползваме топла вода. Природен газ трябва да остане единствено за училища, болници и детски градини. Природен газ трябва да остане и да има за хлебопекарните, за да можем да запазим добра цена на хляба. Положението при бизнеса е трагично", коментира Божков.

 

По думите му Министерството на икономиката трябва да направи равносметка какви са договорите и производствените програми на тези, които използват интензивно природен газ и да се подредят, така че да се решат проблемите. Гостът подчерта, че сигурността е само на думи и не е доказана по никакъв начин. Според него поскъпването на газа ще бъде най-малко с 30%. 

 

"Азерски газ трябва да доставяме. Трябва да се търси един микс, който може да докара, при този договор, който имаме с азерите, до едно увеличение спрямо сегашните нива с около 25%. Трябва да има яснота - обстановката е такава, че всичко трябва да се говори, да се знае и да се докладва. Грешно е обаче да се мисли за каквото и да е спиране на транзитните газопроводи, защото никой не ни е виновен", разясни Божков.

 

Експертът обърна внимание, че от страна на правителството имаме единствено агресивно говорене и уверения в светло бъдеще. Той отбеляза, че на България ѝ липсва енергийна дипломация. Гостът посочи, че това, което се случва при бизнеса, е опасно и трябва ясно и точно говорене. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2998 |27.04.2022 Еленко Божков: Положението с газа не е добро. Не трябва да се пипа Чирен, освен за нагнетяване . 0| 7225 |24.03.2022 Васил Божков: Прокуратурата спъва връщането ми в България. Влади взимаше в евро, Севда - ту в евро, ту в лева . 0| 28880 |19.03.2022 Васил Божков: Пак лъжат, за да спасят Бойко, няма да е за дълго . 0| 4683 |18.03.2022 Божков: Бях разпитан по видеоконферентна връзка от европейски прокурори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads