Реклама / Ads
0| 7223 |24.03.2022 НОВИНИ

Васил Божков: Прокуратурата спъва връщането ми в България. Влади взимаше в евро, Севда - ту в евро, ту в лева

.
Източник: Фрог Нюз
Готов съм да се върна в България веднага щом имам физическата възможност. Българската прокуратура спъва това нещо. Ако бъде така добра да махне червената точка от Интерпол, на следващия ден аз ще бъда в България и ще се явя пред съответните органи. Това каза по време на видеоконференция Васил Божков.
 

„Не знам какво е ОПГ-то, за което говори Рашков. Видяхте атаките срещу мен. Ако бях ОПГ с Борисов, сега нямаше да съм в Дубай. Ако бях ОПГ с Борисов, сега бизнесите ми щяха да съществуват. Аз не съм престъпник и искам да се върна в България. Всички обвинения срещу мен са измислени“, твърди той.

 

„Нищо ново не съм казал. Още преди две години разказах как съм бил рекетиран. Не мисля, че съм направил нещо, за да се страхувам от обвинение. Политиците се обслужват с тези 500 милиона. Няма ощетяване на хазната. Платил съм всички данъци, мога да покажа документи от НАП. Виновен е органът, който е определял таксите, които трябва да се плащат. Всеки месец сме си плащали таксите, финансовият министър ги е разписвал. Ако има някаква грешка, тя е в държавните органи“, каза още Божков.

 

„Аз не знаех за тази операция предварително. Европейската прокуратура ме откри и ме разпита, понеже аз не се крия в Дубай. Това е друга невярна версия, която се тиражира от медиите и политиците. Да ви изглежда, че се укривам? Вие как ме намерихте за тази пресконференция, а прокуратурата не може да ми намери“, попита Божков и уточни, че е дал показания пред Европрокуратурата точно на 8 март. От думите му стана ясно, че в сигнала присъства и името на Кирил Домусчиев. „Валери Симеонов също е в сигнала - той два пъти изпълнява поръчки на ГЕРБ“, добави Божков.

 

Бизнесменът уточни, че българската прокуратура е получила сигнала му още преди две години. „ВКП три пъти излъга, че такъв сигнал няма при тях. Значи каквито и данни да съм дал в тази прокуратура, те изчезват“, добави Васил Божков.

 

Действията на прокуратурата той определи като „пълен произвол“: „Осем месеца държаха жена ми, без дори да я разпитат. Бойко за осем часа, само дето не се разплака“.

 

Чакам да бъда разпитан официално - дали онлайн, дали да се върна в България. Ще предоставя всичко, което имам. Мисля, че не е редно сега да казвам какво имам, защото това може да попречи на работата на следствието“, лаконичен бе той, като изрази надежда „тази работа да бъде добре свършена“.

 

„Севда си е признала, че е влизала в офиса ми всеки месец. Всеки месец не ми е давала картички за Коледа. И ако отказваш на някого, както тя твърди, няма да му ходиш на крак всеки месец да му отказваш. Случаят за мен е приключен. Ходил съм при Влади /бел. ред. - бившия финансов министър Владислав Горанов/, както самият той си е признал. Естествено, че имам видео, но и те са си признали“, отговори бизнесменът на въпрос дали разполага с видеоматериали от срещите си с пиарката на Борисов Севдалина Арнаудова и ексминистърът на финансите Владислав Горанов.

 

„Не са ме търсили въобще - нито от ВКП, нито от специализираната прокуратура, нито от градската прокуратура. Имам усещането, че за тях е добре да ме държат далеч от България“, сподели бизнесменът. Божков уточни, че не е виждал вътрешния министър Бойко Рашков от 25 години и не познава министър-председателя Кирил Петков. Посочи, че никой от българското правителство не го е търсил.

 

На въпрос как е предавал толкова много пари, Божков отговори така: „Както казват на село: „Из ръка в ръка“. Половин-един милион може да се съберат по джобовете на едно сако, без да личи, че носиш нещо. А да не говоря за яке с по-големи джобове. Просто влизаш вътре, оставяш нещата, палиш си пурата, не я допушваш и излизаш със запалена пура. „Здравей, как си“ дори не съществува“, разказа Божков и добави: „Давал съм и на Влади, и на Севда. На него са били 20%, които искаха от печалбата на бизнеса, на нея - по-малки суми за други нужди на Бойко и ГЕРБ, тя никога не е казвала суми в милиони. Влади взимаше в евро, Севда - ту в евро, ту в лева“.

 

Той припомни как и къде се е състоял разговорът му с бившия премиер Бойко Борисов: „В Резиденция „Бояна“. Той каза: „Ще оправим нещата, но трябва да помагаш“. Изпрати ме при Менда Стоянова, после пак ме извика и каза: „Сега отиваш при Влади, той ще ти каже какво трябва да правиш по-нататък, иначе нали знаеш?“. Отидох при Влади, той ми каза и така започна натискът. Исканията в един момент станаха непоносими и неприемлива, тогава съсипаха бизнеса ми. Ако бях продал бизнеса си, те нямаше да могат да рекетират чужда голяма компания“.

 

Списъкът „Магнитски“ Божков определи като „тотална заблуда на американското правителство“: „Мисля, че нещата ще бъдат изяснени и аз ще бъда изваден от този списък. Дали заради това ще вкарат други хора, не можа да кажа“.

 

На пресконференцията Божков отказа да говори за Делян Пеевски.

 

На въпрос на Фрог нюз какво очаква да се случи оттук нататък, бизнесменът отговори: „Има органи, които да разследват и проверят. Когато има фактология и събития, които да бъдат разследвани, прокуртурата спи. Аз съм обвиняем по едни дела, но съм се оплакал по друго - да ги разследват всички. Прокуратурата на Гешев лъже непрекъснато. Гешев предварително ме изкара престъпник, направи тежка пропаганда“.

 

Намиращият се в Дубай бизнесмен даде пресконференция за подадения от него сигнал за изнудване към европейските и българските власти. В него разследваният за 19 престъпления бизнесмен твърди, че от 2017 до края на 2019 година е предал на експремиера Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов близо 60 млн. лева. Като посредник при предаването на сумите бил медийният съветник на тогавашния премиер Севдалина Арнаудова. Сигналът стана и причина за обиските в домовете на тримата и последвалото им 24-часово задържане. Борисов, Горанов и Арнаудова бяха освободени без повдигнати обвинения заради липсата на доказателства и процесуални нарушения при арестите, обясниха от Софийската градска прокуратура.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3987 |24.03.2022 Гешев отговори неубедително на Рашков за досъдебното производство към вицепремиера Василев . 0| 11077 |24.03.2022 Бойко Рашков показа документ: Досъдебното производство към Асен Василев е политически акт на прокуратурата . 0| 3728 |23.03.2022 Обрат: Няма образувано досъдебно производство срещу Асен Василев . 0| 49522 |23.03.2022 Цветан Василев: Прокуратурата е щит на мафията, Гешев го държат с компромати. Булгартрансгаз е във фалит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads