Реклама / Ads
1| 4813 |10.04.2019 НОВИНИ

Емануил Йорданов за Дюлгеров: Мерките за неотклонение се използват за притискане

.
Емануил Йорданов
Това, че един от подсъдимите за корупционната афера в столичния район „Младост“ – Петко Дюлгеров, се отказа от първоначалните си показания, не е ключово за изхода на делото. Това заяви пред БНР един от адвокатите по делото Емануил Йорданов, който е и бивш вътрешен министър.
 

„Подобни обяснения не биха могли да обосноват една осъдителна присъда“, каза той.  Йорданов ще настоява за оправдателна присъда за клиента си Биляна Петрова. Според него обвиненията към нея не почиват на никакви доказателства.

 

„Не веднъж е ставало дума, че мерките за неотклонение се използват за притискане на обвиняемите да дават обяснения такива, каквото са изгодни на прокуратурата, че се извършват и други действия, които целят постигането на определен резултат, който може да се размине с действителността по разследването. За съжаление става въпрос за нещо, което трудно може да бъде доказано в един наказателен процес, тъй като ситуацията е „дума срещу дума“, коментира адвокат Йорданов.

 

Той обаче е сигурен, че няма как хората, които ръководят прокуратурата, да не знаят какво се случва. „Това са неща – обществена тайна“, подчерта адвокатът.

 

Емануил Йорданов призна, че и в неговата практика има случаи, в които обвиняеми и подсъдими твърдят, че са принуждавани да казват неверни неща: „В момента имам едно дело, по което единият обвиняем обслужва прокуратурата и отношението към него е почти курортно. Той дори не е в ареста. Там е освобождаване срещу обяснения“.

 

Трябва да се разбере, че наказателните производства не са средство за пиар, категоричен е адв. Йорданов. Според него трябва да се промени НПК и да се позволява изнасяне на информация по наказателно производство, само когато се внесе обвинителен акт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5223 |02.04.2019 Емануил Йорданов: По закон заместникът на Пламен Георгиев трябва да го провери . 11| 6048 |31.03.2019 Росен Йорданов: Цветанов не може да предизвика съпричастност с гласа си . 7| 7870 |29.03.2019 Асен Йорданов: Цацаров и Цветанов са обвързани, как единият ще проверява другия? . 7| 7667 |28.03.2019 Александър Йорданов подигравателно: Борисов е мимикрия, ползва дребни селски хитрини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads