Реклама / Ads
7| 4838 |21.11.2007 НОВИНИ

Емел Етем: Глобално се затопляме, наводнения предстоят

.
В добавка идвала крайната амортизация на ВИК системите и непочистването на речните корита у нас. Иначе наводнения щяло да има все по-често навсякъде по света, в т.ч. и у нас.
 

Проблемът, който предизвиква наводненията, редом с дъждовете, е, че не са отстранени редица нередности. Това заяви по БТВ Емел Етем, министър на държавната политика при бедствията и авариите. Като една от основните причини за наводненията тя посочи крайната амортизация на ВИК системите, които не можели да поемат обемите от вода в населените места, съответно и допълнителни количества. В много от населените места дори няма ВИК инсталация. Другата причина за наводненията е непочистването на речните корита, които от десетилетия не са обгрижвани и са затлачени и обрасли. С оглед на глобалната промяна на климата проблемът с наводненията щял се наблюдава все по-често не само в света, но и в България, "успокои" Етем и подчерта, че страната трябва да се подготви да реагира адекватно на такива бедствия.  

Същевременно на граничния пункт "Капитан Андреево" обстановката все още е усложнена. Преустановено е движението и в двете посоки. Придошлата вода от река Марица продължава да се покачва и нивото й достигна вече 1,5 м. Граничният пункт "Капитан Андреево" е залят до входящото платно. Движението и към Турция, и към България е преустановено. 50 от общо 70-те блокирани на границата ни днес ТИР-ове ще бъдат върнати с конвой на турска територия и оттам насочени към граничния пункт Хъмзъбайли - Лесово.

Ситуацията в област Хасково започва да се нормализира. Пътят към ГКПП “Капитан Андреево” остава наводнен. В района на Харманли обаче нивото на река Марица е паднало с един метър, а при Димитровград с около 40 см. Щети от наводнението ще има предимно върху ВиК съоръженията, защото под вода остават да бъдат помпените станции, които захранват Харманли и Симеоновград.

В Кърджалийско второ денонощие продължават да преливат трите язовира от каскадата Арда. Обмисля се възможността със затваряне на още една от изпускателните клапи на язовир Студен кладенец да бъде ограничен притокът в третия голям водоем преди границата - Ивайловград. Според хидроинженерите така ще се понижи нивото на Арда след българска територия и това ще облекчи ситуацията в съседните Гърция и Турция.

Обстановката в Старозагорска област се нормализира. Бедствено остава положението в общини Раднево, Гълъбово и Опан, както и в мини "Марица Изток" макар да е възстановен добивът на въглища в трите рудника и подаването им към централите. Аварийни екипи на гражданска защита и пожарната продължават отводнителните действия в селата. Гълъбовското Обручище е все още с най-засегнати от стихията домакинства. Заради силният вятър 8 села от старозагорска община са без ток. Беше възстановено водоподаването в други три села на общината.

В Пловдивско обстановката се нормализира. Отменено е бедственото положение в община Съединение. Продължава работата по възстановяването на рухналата 100-метрова подпорна стена по поречието на Чая в Асеновград. Бедственото положение в община Царево също е отменено. Всички пътища в Бургаска област са проходими при зимни условия. До 2-3 дни ситуацията с язовирите, стопанисвани от Националната електрическа компания, ще се нормализира. Това прогнозира изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян. Той посочи, че язовир Ивайловград от каскада Долна Арда продължава да прелива, но в останалите язовири притокът на вода е овладян. За да се контролира нивото на язовирите водният приток се преработва във ВЕЦ-овете. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5073 |20.11.2007 Арестуваха затворнически шеф за подкуп . 2| 8229 |20.11.2007 Върнаха двама рейнджъри от Кандахар, снимали секретни обекти . 1| 4871 |20.11.2007 Волен Сидеров: Готов съм да работя с всеки за България, но без условия . 2| 5188 |20.11.2007 Die Presse: В България строят върху ценни природни зони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads