Реклама / Ads
10| 6996 |29.05.2020 НОВИНИ

Емил Димитров: Хора, които съм освободил от работа, сега дават показания в прокуратурата

.
Емил Димитров
Попитах дали има уволнения в структурата с отпадъците и се оказа, че има – една жена, миналата година, която се е справяла слабо с дейността си. Тя обаче не е отговаряла за тези неща. Очевидно се е случвало да има фиктивен износ, затова са изпратени проверки и в Пловдив и в Плевен. Голяма част от хората, които съм освободил, защото не съм доволен от работата им, в момента дават показания. Това са правомощията ми - не съм доволен, освободил съм ги.
 

Това заяви пред Нова тв министърът на околната среда и водите Емил Димитров във връзка с вчерашния арест на зам.-министъра му Кирил Желев и съобщената от прокуратурата информация, че е оказван натиск върху служители да оформят документи в нарушение на изискванията.

 

"Що се отнася до това за фиктивния износ, то някой трябва да подпише, че този боклук е напуснал страната, а той е останал у нас. Имаме заловени камиони от Италия. Боклукът не може да остане повече от една година у нас, ако не бъде третиран от фирма, която има лиценз", разясни още екоминистърът.

 

„Не мога да коментирам ареста на заместник-министъра на околната среда и водите. Аз помогнах за всичко, което поиска от мен прокуратурата вчера”.

 

„В Министерството аз имам правото да уволнявам, а не заместник-министърът. Уволненията се извършат от мен и на регионалните структури - директорите. Техният състав обаче се уволнява по места от директорите”, добави министърът на околната среда и водите. 

 

Той каза още, че при него не е идвал никой, за да се оплаче, че срещу него е упражнен натиск от страна на зам.-министъра. „Не виждам как може да притиснеш някого, защото нещата минават през няколко човека. Още повече, че нотификациите са от чужбина”, категоричен беше ресорният министър.

 

На въпрос дали има създадени условия да не се проверява и да се гори или третира нещо, което е забранено, той отговори така: „Аз платих от джоба си един център, който да наблюдава вноса в България. Не ми е било детска мечта. Както сега има 240 депутати – да дойде по-достойният изобщо няма да го бавя. Но някак си все на мен се случва”, обясни той и допълни, че е коментирал проблемите, притесненията и какво предстои да се направи с главния прокурор и премиера.

 

По думите му заедно с прокуратурата са направили мащабна операция и са успели да върнат много от италианските боклук. От Италия казват: ще изпратим 25 000 бали боклук и няма как да отворим всички бали на пристанището, за да ги проверим. Ако се окаже, че в тези 25 000 бали има радиоактивен отпадък, той се изважда и се връща - има си процедури.

"Ако иска да дойде друг министър- то няма да го бавя, ама все на мен ми се пада", каза още той.

 

По думите му има 5000 площадки за складиране на боклук и все го питат защо не ги закрива - то не можеш да ги закриеш, каза Димитров.

 

"Да наложим мораториум на вноса и тогава ще подскочи бизнеса. Нашето законодателство отговаря напълно на европейското", каза Димитров.

 

"Днес ще издам заповед -  никой да не стъпва там. Днес ще е последният приемен ден, защото идват кметове и бизнесмени, а после се тълкува по различен начин като преврат. Хубаво е когато има напрежение - някой да го отнесе. Хляб и зрелища, давайте да дадем и малко хляб, зрелищата ги има", каза още той.

 

Що се отнася до водата на Перник, той заяви, че в язовир Студена има 15 000 000 кубика вода. "Перник вода ще има. Има едно хранилище в Калказ, което постоянно тече и създава проблеми. Срязахме я тръбата и сме създали аварийна организация и ще има и топла вода, а от есента ще има и топла вода", заяви Емил Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5775 |29.05.2020 Атанас Димитров: По-ниско ДДС е успокоение за ресторантьорите . 5| 6580 |28.05.2020 Емил Димитров - Ревизоро: Нямам правомощията да поискам оставката на Живков . 6| 7774 |27.05.2020 Съдия Емил Дечев: Лозан Панов дразни ВСС с това, че изказва различна позиция . 2| 4934 |23.05.2020 Емил Караниколов: Неизбежна е намесата на държавата в бизнеса на бензиностанциите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads