Реклама / Ads
4| 3840 |07.11.2023 НОВИНИ

Емил Радев в Брюксел: Ставаме жертва в течение на години на вътрешнополитическите битки в две държави членки

.
Източник: личен архив
По инициатива на българския евродепутат от ЕНП - ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Емил Радев в Европейския парламент се провежда конференция за разширяването на Шенген и ролята на България за сигурността по границите на Еевропейския съюз.
 

"Страната ни покрива абсолютно всички критерии за членство в Шенгенското пространство. България пази една от най-трудните граници на ЕС. Основният мигрантски поток не преминава през България. Ставаме жертва в течение на години на вътрешнополитическите битки в две държави членки. За съжаление явно правилата на играта не важат еднакво за всички в ЕС. ЕК и ЕП нееднократно заявиха, че България изпълнява всички критерии за членство в Шенген. Бизнесът също страда. Само превозвачите ни губят по 150 милиона евро годишно за това, че не сме в Шенген.

 

Чуждестранният бизнес също губи много от факта, че България не е в Шенген. Това е причината да организирам тази конференция - трябва да дадем ясен знак, че това не може да продължава и трябва да заявим твърдата си позиция, че България трябва да стане член на Шенеген", заяви в началото на конференцията Емил Радев.  

 

Постоянният представител на страната ни в ЕС посланик Румен Александров обяви, че ЕП е много по-напред от Европейския съвет относно подкрепата си за членството на България в Шенген. "Надявам се това да се промени. България и Румъния са готови за членство от 11 години. Пандемията, мигрантските кризи, войните в Украйна и Израел повлияха негативно на приемането на България в Шенген, но в същото време ние покриваме все по-високи критерии. България е надежден и ценен партньор, който има място в Шенгенското пространство. Постигнахме значителен напредък по всички изисквания. Резултатите са положителни и показват, че се подобрява сътрудничеството с всички държави. България е готова да изиграе важна роля и показва, че членството ни в Шенгенското пространство ще е от полза за всички в ЕС", категоричен бе посланик Александров.  

 

Специално видеообръщение направи и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. "Като председател на Европейския парламент искам да наблегна на три основни аспекта. Първо, разширяването на Шенгенското пространство символизира европейското единство. и солидарност. Да приветстваме България и Румъния в Шенгенското семейство доказва нашия ангажимент да подкрепяме еднакво всички държави членки в европейския им път. Призоваваме това решение да бъде взето своевременно, тъй като всички предпоставки за това са налице Второ, икономическите преимущества – Шенген насърчава европейския икономически растеж. Присъединяването на двете страни значи, че ще се улеснят митническите процедури, ще намалеят търговските бариери, ще се подобри тяхната интеграция в Европейския единен пазар. На трето място, става въпрос и за повишена съвместна сигурност. Участието на двете страни ще укрепи това усилие. Присъединяването на България и Румъния не е само формалност, трябвало е да се случи преди години, това е важна стъпка към по-обединена, по-благоденстваща и по-сигурна Европа. Искам да благодаря на колегата ми Емил Радев за неуморността му, за организацията на конференция и това, че темата за Шенген е на челно място в дневен ред. Нека работим заедно, за да стане реалност това присъединяване, за да стане Европа по-силна и по-интегрирана", категорична бе тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3768 |07.11.2023 Kомисар Антон Златанов: Нашата гранична полиция работи не по-зле от всички други служби на Европа . 45| 13199 |07.11.2023 Евгений Кънев: За малко кръгът "Пловдив" щеше да има и президент, и кмет на София. С еднакво мнение чий е Крим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads