Вторник, 21 Ноември 2017, 01:00
Frognews
1| 5829 |01.10.2016

Енчев: Ще има избори за български президент под дулата на оръдията в Турция

.
Велизар Енчев
Вчера управляващото мнозинство в Народното събрание гласува закон за забрана на бурките на публични места, но отказа да разгледа предложено от мен допълнение в Изборния кодекс, което е много по-важно заради старта на кандидат-президентската кампания, информира независимият депутат Велизар Енчев.

В желанието си да обслужи предизборната агитация на двойката „Каракачанов-Нотев“, ГЕРБ даде предимство на законопроект на коалиционния си партньор, вместо да приеме много по-важен закон.

 

Още на 27 юли т.г. внесох предложение за нова алинея в Изборния кодекс, която гласи: „В държави, в които към момента на обявяване на датата на изборите е въведено извънредно и/или военно положение, не се допуска образуване на избирателни секции и провеждане на избори“. Мотивите за това предложение са повече от ясни, а визираните държави, които са в режим на военно и извънредно положение, са две – Турция и Франция.

 

Отказът на ГЕРБ и ПФ да внесат за обсъждане в пленарната зала тази промяна в Изборния кодекс е още по-скандална след вчерашното решение на Съвета за национална сигурност на Турция, който удължи срока на извънредното положение с още три месеца.

 

Откриването на избирателни секции в чужбина трябва да става в условията на демокрация и стриктно спазване на Всеобщата декларация за правата на човека, провъзгласена от Общото събрание на Организацията на обединените нации на 10 декември 1948 г. и на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, ратифицирана от Народното събрание на 31 юли 1992 г. Държави, в които е въведено военно и/или извънредно положение суспендират посочените по-горе международни документи и това не позволява нормално протичане както на предизборната кампания, така и  на самите избори – парламентарни, президентски, местни и вот за Европейския парламент.

 

Народното събрание трябва да приеме в последния възможен ден - 5 октомври т.г., предлаганата от мен промяна в Изборния кодекс, за да гарантира законността на изборите извън страната.

 

В противен случай в Република Турция ще се проведат избори за български президент под дулата на оръдията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. САЩ обяви Северна Корея за спонсор на тероризма 0| 1759 |20.11.2017 . Амстердам поема агенцията, за която София се бореше 0| 2134 |20.11.2017 . Без валежи утре 0| 2147 |20.11.2017 . Мирослав Иванов: Службите трябва да се задействат по схемата Булгартабак 2| 2454 |20.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах