Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

1| 3906 |10.12.2019 НОВИНИ

Енергиен експерт: Въглищните централи трябва да бъдат затворени, ЕС взе решения

.
Антон Иванов
Рано или късно въглищните централи трябва да бъдат затворени. За пореден път ще закъснеем и за пореден път ще се опитаме да претупаме дискусията.

Това заяви пред БНР енергийният експерт Антон Иванов.

 

„Изборът вече не е дали да запазим въглищните централи, а до това как да осигурим плавен преход, без да засягаме нито рязко интересите на онези, които са заети в това производство, нито сигурността на енергийната система да я сложим на карта. Без да имаме ясен план на правителството, предложен на дискусия, ние всички останали ще изтъкваме своите тези и гледни точки, без това да отразява общонационалния интерес. Там е притеснението, че все още липсва представен на общо обсъждане актуализираният план „Климат – енергетика“, който би следвало да бъде изпратен в Брюксел до края на тази година. Това е документ, който би следвало да бъде обсъден първо в България и след това да бъде изпратен в Брюксел като национална позиция“, коментира Антон Иванов.

 

Според него досега ни е пречело притеснението, че когато се каже истината на хората, те ще останат недоволни.

Болезнената истина, която управляващите се опитват да спестят на хората, е, че в ЕС вече са взети решения за политика към ограничаване на производствата, които емитират вредни газове или газове, които допринасят за климатичните промени, категоричен е Иванов и добави, че всяка страна трябва да понесе своята тежест.

 

„Вече има взети решения. ЕС се движи в това направление и ние не би трябвало да акцентираме върху борбата срещу тези решения, защото те са общи, а по-скоро да поставим националния проблем и да искаме съдействие от останалите страни-членки там, където смятаме, че националният проблем не може да бъде решен само с вътрешни ресурси“, коментира още експертът.

 

По думите му този преход ще има съществено влияние върху цялата икономика и общество. Енергийният преход изисква инвестиции и финансови ресурси, които няма как да не се отразят по веригата до консуматора, смята Антон Иванов, но добави, че и енергията от въглища също поскъпва. 

 

„Ние като част от ЕС осъществяваме общи политики, стремим се към постигане на общи цели, които включват и доста ангажиращи цели към околната среда и против промените в климата. На национално ниво обаче тежестта, която отделните страни-членки носят при решаването на тези общи цели, са доста различни“, коментира експертът.

 

„България, която разчита до голяма степен на въглищни централи и която има относително нисък БВП, по-трудно може да изпълни тези предизвикателства. Когато се седи на една маса със страни, които имат доста по-добър финансов ресурс, е трудно да поставиш своите изисквания, ако не си подготвен с планове и стратегии, които ясно да дефинират националния проблем“, продължи Антон Иванов.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 5154 |05.12.2019 Експерт: Смъртността у нас е висока, защото пенсионерите не могат да доплащат за лекарства до 70% . 3| 4040 |05.12.2019 Експерт: Вярно е, че бавим ”Турски поток”, но има обективни причини . 8| 3953 |04.12.2019 Експерт: Ако ще охраняваме небето над Северна Македония спешно трябва да се купят радари . 4| 3846 |25.11.2019 PR експерт: Колко са мълчаливите трагедии, никой не знае

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ