Реклама / Ads
0| 4654 |18.08.2022 НОВИНИ

Енергийният министър: Отказаха ни удължаване на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

.
Росен Христов
България е получила отказ да се удължи срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ, потвърди енергийният министър Росен Христов при инспекцията на газовата връзка с Гърция.
 

„Получихме отговор от американската компания „Шиниър“. За съжаление, получихме отказ и срокът си остава същият – до 19-ти да посочим терминал за доставка на втечнен газ. Разговарях със зам.-министъра на енергетиката на Турция, който пое ангажимент да провери преди изтичането на този срок - дали при тях има свободни терминали“, обясни той. 

 

„Ай Си Джи Би“ и „Авакс“ са представили чернова на график за завършване на всички дейности по въвеждането в експлоатация на интерконектора, стана ясно още от думите на служебния министър на енергетиката.

 

„До края на деня обещаха да го внесат официално в Министерството на енергетиката и в МРРБ. Този график ще бъде от тук нататък отправната точка, за да следим изпълнението и да подпомагаме с всички наши експерти и ресурси, така че проектът да бъде завършен и да бъде пуснат в експлоатация до 1 октомври“, каза министърът.

 

„Най-малкото закъснение и отклонение от този график би довело до това, проектът да бъде забавен след 1 октомври. Това би нанесло големи финансови щети за страната. Но към момента имаме увереност, че проектът ще е готов и газ ще потече на 1 октомври. Дори да сме готови по-рано, няма как синьото гориво да потече по-рано от 1 октомври заради договорености, направени от предишното правителство“, заяви Христов.

 

Според министъра най-важно е да се довърши така наречената скада – системата за електронно управление на газопровода: „Тя в момента е в тестови режим и е договорено експертна компания да дойде да направи пълен контрол върху системата до 14 септември“.

 

„Важно е и преглеждането и внасянето на цялата документация за получаването на Акт 15 и 16. Тук сме подпомагани от МРРБ, като министерството се е съгласило негови експерти да преглеждат документацията преди да бъде официално подадена и да връщат коментари и съвети“, подчерта министърът и допълни, че се очаква Акт 15 и 16 да бъдат издадени до средата на септември.

 

Интерконекторът Гърция - България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа. Свързването на инфраструктурата на двата независими преносни оператора за България – ICGB и „Булгартрансгаз“, е извършено близо до Стара Загора в периода 16-17 август.

 

Газопроводът IGB вече е успешно свързан със съседните оператори в двете държави, като по този начин физическият пренос на газ по съоръжението е технически обезпечен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2743 |18.08.2022 Енергийният министър проверява интерконектора с Гърция . 0| 2966 |17.08.2022 Украинският военен министър: Няма как войната в Украйна да се превърне в замразен конфликт . 0| 2823 |16.08.2022 Служебният екоминистър: България е заплашена от 8-цифрена санкция в евро заради незакрити депа . 0| 30848 |11.08.2022 Илиян Василев за енергийния министър: Бие всички по наглост, няма идея за какво говори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads