Реклама / Ads
0| 4548 |03.04.2022 НОВИНИ

Енергийният министър Николов за Gemcorp: Целенасочено се прави скандал, пропуска се меморандума и с другата фирма

.
Александър Николов
Около Gemcorp има много неща, които целенасочено се пропускат, за да има такъв скандал. Първо, има подписан инвестиционен меморандум, което означава намерения, а не сделка. Второ - няма подписан документ единствено и само с Gemcorp, има и втора компания, която се казва ”Ай Пи 3”. Това заяви енергийният министър Александър Николов.
 

Няма предложение на Gemcorp за участие в завод за батерии, категоричен е той. Те ще помогнат за създаването на енергиен профил на България. "Ай Пи 3" е компания, която се занимава с няколко типа иновативни технологии, критични за енергийната независимост, обясни той пред БНТ.


"Няма нищо свързано нито с батерии, нито се искат средства от ЕС, нито се искат каквито и да е държавни активи. Единственото заявено са намеренията, че на фона на това къде се намира България, как изглежда политическата ѝ карта, как изглеждат човешкият капитал и активите, те са изразили намерение да участват в този преход"


Единственото заявено намерение от двете компании е изпълнение на анализ, който е направен за "Топлофикация София" - за да спре да трупа огромни задължения.


Нито името на руски олигарх присъства в Gemcorp, нито пък американският посланик Херо Мустафа е посредничила в преговорите, заяви министърът.


"Не мисля, че американското посолство се е разграничило остро. Те казаха, че на подписването на меморандума не е присъствал техен представител. Факт - той беше подписан публично пред журналисти. Естествено, че на първоначалните разговори, в които обсъждахме профила на България, имаше техен представител", подчерта той.


Александър Николов подкрепя насърчената от премиера Петков проверка на ДАНС по случая. Подчерта, че на срещите с правителството са присъствали много инвеститори, с всички е работено по един и същ начин - България е представена с всички позитиви и възможности на фона на случващото се в региона.


От петък вечерта има официално искане от "Газпром" страната ни да плаща руския газ в рубли, макар че в договора това не е посочено, каза още Николов.


"Дали ще има механизъм , по който да се плаща в евро и след това да се превалутира като изкуствено се вдига цената - предстои да видим. Това е едно от нещата, които са в степен на подозрение засега, т.е. изкуствено да се вдигне допълнително цената за така наречените неприятелски държави".


Николов припомни, че договорът с "Газпром" е до края на декември и доставките на руски газ дотогава не би трябвало да спират. Уточни, че ако спре подаването от Русия, ще се водят разговори със съседните държави за доставки и на втечнен природен газ. Допълни, че изграждането на интерконектора с Гърция се движи в срок.

"Физическото завършване трябва да е на 1 юли. А по-нататък са всички нива, които са локален регулатор, гръцки, европейски регулатор се движим много бързо, за да може фактическата търговска експлоатация да стане много бързо".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3088 |02.04.2022 ЕС с още санкции срещу Кремъл, но енергийният сектор остава незасегнат . 0| 6094 |02.04.2022 Зам.-министър Дечев: Нечетливи отчети е подавал Божков. Никой не е проверявал . 0| 3580 |01.04.2022 Здравният министър: Остава вероятността от нова вълна . 0| 3180 |01.04.2022 Военният министър: Приветствам дискусия в НС дали да се изпращат оръжия в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads