Реклама / Ads
4| 5530 |02.12.2015 НОВИНИ

Етичната комисия на ВСС привиква известни адвокати по "Яневагейт"

.
ВСС
Етичната комисия на ВСС ще извика за ново изслушване не само събеседничките от записаните разговори Владимира Янева и Румяна Ченалова, но и група известни столични адвокати.Това са Иван Тодоров, Момчил Мондешки, Теодора Дренска и Христов. От съобщението на ВСС не става ясно кой е адвокат Христов.
 
Сред групата най-известен е проф. Иван Тодоров -  преподавател по административно право, основен автор на проектозакона за изменения в Административно-процесуалния кодекс, който събуди спорове,  и управляващ съдружник в адвокатска кантора "Георгиев, Тодоров и Ко."

Другият известен е Момчил Мондешки, за който имаше сигнал преди време да етичната комисия, че многократно е посещавал кабинетите на ръководството на Софийския градски съд и конкретно на председателката Владимира Янева.  Теодора Дренска пък е бивш депутат от НДСВ и близка приятелка на Янева. Според един от записите Дренска инфомирала Янева за тайната сбирка на членове на ВСС, на която се сговаряли да бъде "опраскана".  А Дренска научила това от Милка Итова, председател  на кадровата комисия във ВСС, която присъствала на сбирката.

Ще бъдат изслушани и членовете на ВСС, чиито имена бяха замесени в аферата – Ясен Тодоров, председател на етичната комисия, Димитър Узунов - председател на бюджетната комисия,  и Милка Итова. В записите на разговорите Янева определя Ясен Тодоров и Димитър Узунов като "най-оправните" във ВСС, които комуникират с лобитата.

След няколкодневен размисъл Тодоров и Узунов, който е член на етичната комисия, си направиха отвод и не участват във вземането на решения.

Паралелно с проверката на ВСС прокуратурата е започнала досъдебно производство по случая, което трябва да провери не само законността на записите, а и тяхното съдържание. Това съобщи в понеделник главният прокурор Сотир Цацаров, но не посочи на коя прокуратура е възложено производството и какви действия предстои да бъдат извършени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7018 |02.12.2015 Адв. Симеонов: Комисия няма право да отнема имуществото на Цв. Василев . 10| 4755 |26.11.2015 Плевнелиев зачеркна идеята за комисия "Яневагейт" . 5| 4838 |26.11.2015 Лозан Панов иска от президента комисия по скандала „Яневагейт” . 2| 4353 |18.11.2015 Д-р Райчинов е новият председател на Централната комисия по етика към МС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads