Реклама / Ads
3| 5987 |17.01.2008 НОВИНИ

Ето, Путин пристига!

.
Започва „Годината на Русия в България”, но всички ще следят внимателно не толкова културно-историческите, колкото икономическите и политически акценти на посещението на руския президент у нас.
 

Руският президент Владимир Путин и неговата съпруга Людмила пристигат на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава Георги Първанов. Двудневната визита поставя началото на празниците по случай „Годината на Русия в България”, свързана със 130-та годишнината от Руско-труската война и освобождението на страната ни. Един час след пристигането си в България руският президент Владимир Путин ще присъства на галаконцерта в зала 1 на НДК, с който ще бъде открита „Годината на Русия в България”. Концертът да продължи около 70 минути. Билети за спектакъла не бяха пуснати в продажба. В зала 1 на Националния дворец на културата са поканени около 4 хиляди души. Програмата се уточнява до последния момент. Очаква се в концерта да участват едни от най-изтъкнати руски изпълнители: Държавният академичен симфоничен оркестър на Русия под ръководството на народния артист Марк Горенщайн; народните артисти Йосиф Кобзон и Святослав Белза, солистите на балета на Болшой театър Мария Александрова и Дмитрий Белоголовцев с фрагменти от балета „Корсар”, Държавния академичен хореографски ансамбъл „Берьозка”, изпълнения по Шостакович.

putin3.jpgОсвен със своя български колега Владимир Путин ще се срещне с премиера Сергей Станишев и председателя на НС Георги Пирински. Акцент в неговата двудневната визита ще бъдат икономическите проекти. Ще бъдат подписани над 6 двустранни документа, сред които официалното подписване за създаването на Международната проектна компания аз изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис и споразумение, за изграждането на АЕЦ „Белене”, което трябва да стартира през втората половина на тази година.putin1.jpg 

Опозицията и екоорганизации плануват протести срещу посещението на Владимир Путин в София с арументите, че руският президент е диктатор и че страната ни се превръща в троянски кон на путиновата олигархия в ЕС. От 12.00 ч. до 13.30 ч. в района на "Орлов мост" започва "събрание на открито" под надслов "Стига съветски империализъм!". Друга протестна проява под мотото "Путин вън от България!" ще има от 17.30 ч. до 19.30 ч. на същото място. На 18 януари от 11.00 ч. ще има възпоменание в памет на Анна Политковская в параклиса на репресираните в България до НДК. От 12.30 ч. до 15.30 ч. тръгва протестно шествие от пилоните при НДК, което ще завърши с митинг на площада пред Булбанк.

Във връзка с посещението на руския президент в София се налагат следните ограничения: Престоят и паркирането на пътни превозни средства и влизането на граждани по столичния бул. „Черни връх” между бул. „Арсеналски” и ул. „Димитър Хаджикоцев” се ограничават за времето от 6 ч на 17 януари до отпадане на необходимостта. До 18 ч на 18 януари забраната за свободно придвижване е валидна за бул. „Витоша” между ул. „Алабин” и пл. „Св. Неделя”. От 6 ч на 17 януари ограничение за престой и паркиране на пътни превозни средства, както и на придвижване на граждани е в сила още по бул. „Брюксел" между бул. „Цариградско шосе" и аерогара „София" , ул. „Зорница" между ул. „Димитър Хаджикоцев" и бул. „Арсеналски" и по ул. „Димитър Хаджикоцев" между бул. „Черни връх" и ул. „Зорница" , от 12 ч. по ул. „Милин камък" между булевардите „Св. Наум" и „Джеймз Баучер", от 21 ч. по бул. Арсеналски между бул. Черни връх и ул. „Богатица”. Забрана за свободно придвижване на граждани, както и на престой, паркиране и влизане и в двете посоки се налага от 16.30 ч на 17-ти по бул. „Витоша" между булевардите „П. Славейков" и „П. Евтимий" и ул. „Фритьоф Нансен" между булевардите „П. Евтимий" и „В. Левски". Тази забрана е валидна и за 18-ти януари от 6 до 18 ч по ул. „Гурко" между улиците „Г. С. Раковски" и „Дякон Игнатий" в посока към ул. „Княз Ал. Батенберг" и по ул. „Гурко" между улиците „Дякон Игнатий" и „Княз Ал. Батенберг". Ограничението важи от 10 до 12 ч. на 18 януари по ул. „Шипка" между бул. „В. Левски" и ул. „Сан Стефано" , а от 16 ч. и по ул. „Черковна" между ул. „Оборище" и бул. „Ситняково". На 18 януари от 6 ч строгите ограничения се налагат по улиците "Оборище", "11 август", "15 ноември", "Московска", "Шипка", "Раковски", "Цар Иван Шишман", "Аксаков", "Дякон Игнатий", "Леге", площадите "Народно събрание" и "Николай Гяуров", паркингите пред хотел "Радисън", Националния исторически музей и резиденция Бояна. Пред хотел "Шератон" паркингите се закриват. Още от 17 януари пък се налага забрана за престой и паркиране и се ограничава влизането на граждани на паркингите в района на НДК и по почти всички улици в централна градска част. От 7 до 12 ч на 18 януари ще се закрият спирките на тролейбусна линия № 9 на ул. „Г. С. Раковски" при ул. „Московска". Частично ще се налагат и промени в маршрутите на тролеи с № 9, автобуси по линия 102 и 284.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5036 |13.01.2008 Драконовски мерки за сигурност при визитата на Путин у нас . 6| 5364 |10.01.2008 ДСБ готвят посрещане на Владимир Путин с протести . 0| 5011 |17.12.2007 Владимир Путин даде съгласието си да стане премиер на Русия . 3| 5456 |14.12.2007 Застрелват Путин по Коледа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads