Реклама / Ads
3| 3571 |09.02.2023 НОВИНИ

Евгений Кънев: Акцията на прокуратурата в медиите цели отвличане на гласове

.
Евгений Кънев
В своя профил в социалната мрежа Фейсбук икономистът Евгений Кънев сподели, че акцията на прокуратурата е попаднала в медиите, защото е част от предизборната програма на статуквото, тъй като според Кънев ефектът от македонската акция от миналата седмица-две се изчерпал.
 

Ето пълния текст на публикацията на Евгений Кънев:

 

Акцията на прокуратурата е в медийната предизборна програма на статуквото за тази седмица. Защото медийният ефект от македонската акция от миналата седмица-две се поизчерпа. Малко попадна в затъмнение от турското земетресение, та не успява да уплътни потенциала си за отвличане на гласове от Промяната. Същевременно, тази акция носи сериозен потенциал за медиен гаф на месеца. Защото освен читателите на ПИК, ШОК и Блиц - доста хора, натровени от пропагандни Шменти-капели на ГЕРБ ще се затруднят да съчетаят в едно ”закуската” в Белия дом със закуската, която сме отнели на Газпром - повод на акцията. Цялото обвинение стъпва на някакви хипотетични щети за Булгаргаз, изчислени като разлика между:


- цената на договорените извънредни доставки от “посредници”, след отказа на Газпром да си спазва договора (размахваната деляндобрева фактура) и


- колко е щял да струва газа, ако Булгаргаз все пак беше продължил да купува от Газпром (експорт) според указанията му - в рубли.

 

Какво тук значи някаква си Европейска Комисия, която предупреди, че плащане в рубли е заобикаляне на санкциите срещу Русия ?!?


Но все пак ето въпросите, на които ГЕРБ и изпълнителите на поръчката трябва да отговорят:


1. Как е изчислена цената на Газпром, по която се прави сравнение - взет ли е предвид скока на цената през април и май И на газа на Газпром след скока на ценообразуващия нидерландски индекс TTF? Или се ползват стари периоди с ниски цени?


2. Ако допуснем, че правилно е изчислена цената на Газпром в долари - как са изчислени разходите по превалутирането от долари в рубли, за да бъде изпълнена заявката?
3. Кой гарантира, че за същото количество долари - без да се знае обменния курс - ще получим очакваното количество газ?


4. Кой покрива разходите на двата нови руски посредника в операцията - банковите и борсовите такси по превалутирането? Дали Газпром щеше да ги поеме за собствена сметка?


5. Възможно ли е прокуратурата да има по-добра експертиза от международната правна кантора White&Case, която съветва правителството и според която предложената едностранна промяна в договора от Газпром крие много рискове за България, ако реши да я приеме? Кой щеше да плаща разходите?


6. Не отслабва ли такава акция позицията на България при евентуален иск на Газпром срещу Булгаргаз?


7. Какъв е този евроатлантизъм на ГЕРБ, от който винаги Русия печели?

Историческите препратки срещу загубеното дело срещу Атомстройекспорт, Турски/Руски поток за наша сметка и делото срещу бившия военен министър Ненчев за накърняване интересите на руска авиационна компания са само рамката, в която да разглеждаме и тази акция.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 10044 |09.02.2023 Проф. Евгений Дайнов: Свинята не може да повярва, че не всички живеят във воняща мръсотия . 16| 4054 |05.02.2023 Евгений Кънев: България още се лута между Европа и Евразия . 1| 3941 |15.01.2023 Евгений Кънев: Медийният терен тотално блатаняса . 9| 3173 |14.01.2023 Радан Кънев: Има малък шанс ДБ да излъчи правителство, подкрепено от ПП и ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads