Реклама / Ads
0| 5407 |18.05.2022 НОВИНИ

Анализаторът Евгений Кънев: И статуквото има интерес Гешев да си отиде, за да дойдат европарите

.
Гешев се явява една голяма тапа в потока на нашето развитие и трябва да бъде махната. И статуквото, което стои зад Гешев, няма интереси той да остане. Вече статуквото има интерес той да си отиде, защото е условие да получаваме помощите от Плана за възстановяване - неограничената власт от главния прокурор. За да влезем в еврозоната, трябва да разрешим казуса с правосъдието.
 

Това е един процес, който няма как да не бъде решен с неговото отстраняване. А и създаването на европейски структури на прокуратурата в България е важно за едно качествено разследване. Друга важна линия е променененото отношение към Русия в Европа. Трябва да се върви в посока да се привлекат ГЕРБ и ДПС, които ще се опитат да изтъргуват това съгласие.

 

Парите, хората и медиите са важни неща в този процес. Така коментира процеса на депутинизация на България анализаторът Евгени Кънев в "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком.

 

Необходимо е да се търси съгласие, но съм скептик, че ще бъде постигнато. Може би ще се стигне на дакларативно ниво. Когато се тръгне към реална депутинизация е ясно през какви парични потоци се минава, кои партии са стожери. Трудно е да се направи компромис, когато проводниците на това влияние ще гласуват против себе си. Може да се направи нещо на ниво Министерски съвет. Едно от силните правила на това влияние минава през руския газ. Ние внасяме така целия корупционен модел на България. Трудно е да се бориш с корупцията с тези, които реално я причиняват, каза още той.


Декларацията на "Демократична България" за депутинизацията бе силен политически ход. Това е декларация, кято отговаря на времето. Въпросът е как ще се пристъпи към нейното изпълнение. Съпротивите са огромни. Ясно е още с днешните протести, бяха думите на Юлиян Войнов.

 

Компромис трябва да бъде търсен. Но тази коалиция попадна във времева турболенция и трябва да решава огромни проблеми. И в тази ситуация трябва да се види дали е нужен компромис вътре в страната, каза Войнов.


Той избори и няколко пътя за депутинизация:  Първият вариант за депутинизация е реформистката част на правителството да започне промяна на ръководители и съответен състав. Ние виждаме корупцията на най-високите етажи, но привържениците на Русия са администратори на най-високи позиции. Другата перспектива е да оставят нещата да се движат и да правят малки стъпки, защото времето ще играе за тях. Третият вариант - да се влезе в колаборация с тези пропутински сили, посочи той.

 

Решаване проблема с "Лукойл" също е път към депутинизация. Същеременно сериозна част от приходите, кито влизат в България по пътя на петрола, излизат навън и за България става малко, посочи Войнов.

 

Това, което е възможно да се направи, е да се слагат някакви измервателни прибори в "Лукойл". Трябва да се следва румънския път с налагане на глоби. Държавата трябва да си защити интереса с пропуснатите ползи, коментира и Кънев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8371 |03.05.2022 Анализаторът Илия Налбантов за Фрог: Македония - дълбоката рана на българското тяло и душа . 0| 4453 |29.04.2022 Проф. Евгений Дайнов: Позицията на Радев е позорна. Газът е оръжие в очите на Кремъл . 0| 3601 |28.04.2022 Евгений Кънев: Нито на генетическо, нито на историческо ниво сме близки с Русия, по-скоро с Украйна . 0| 5352 |27.04.2022 Радан Кънев: Митрофанова си потегля за Москва - форма на плащане в рубли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads