Реклама / Ads
15| 6742 |24.12.2022 НОВИНИ

Евгений Кънев: "Магнитски" тепърва ще си казва думата. Наместникът на Кремъл търпи поражения

.
Евгений Кънев
България изпраща една добра година. Не защото икономиката се развива добре: България е сред най-големите производители и износители на трите най-важни военновременни стоки - електричество, зърно и оръжия.
 

Но и преди е имало такива периоди.
Не защото макроикономическите параметри - на фона на небивалия политически шум - са добри. България е сред страните в ЕС с най-нисък дълг към БВП, с едни от най-ниските лихви за бизнес и население, дори с един от най-ниските бюджетни дефицити. А и инфлацията е сред най-ниските в страните от Източна Европа в близост до Украйна.
Но и друг път сме имали добри параметри.


Не защото енергетиката - въпреки своята нереформираност - дава спокойствие през зимата за бизнес и население - във време на напрежение за сметките в цяла Европа. Защото се оказваме сред най-малко зависимите от газ за ток в Европа. А газът, който - според служебния кабинет щеше да ни потопи, ако не е газпромски - се оказа достатъчен с най-после пускането на историческия интерконектор и не толкова скъп, там където наистина е нужен.


Не и заради най-после решения въпрос с Македония; не само заради топ местата на българските ученици в международните олимпиади; не заради многото успехи на българите у нас и по света.

 

А защото тази трагична война в Украйна свали маските на "героите" на Прехода и вече имаме оголен конфликт - минало срещу бъдеще - с ясни страни по него.
Защото през тази година прекъснахме мощните корупционни потоци от Газпром, от ядреното гориво на АЕЦ, а скоро и от Лукойл към нашия политически елит.
И най-вече - защото започна началото на края на руската доминация над нашата държава, която с приливи и отливи ни държи в мъртва хватка още от 9.9.1944 г.
Свидетели сме на исторически прозорец да се освободим нак-после от мъртвата хватка на Кремъл.


Пропуснахме шанса в края на 90 те години, когато въпреки успехите на членството в ЕС и НАТО - елитът на БКП и ДС получи реванш и пак окупира властта в полза на Кремъл. Така от членството в ЕС те получиха милиардите, ние само свободата да пътуваме. А членството в НАТО беше нещо като застраховка за нашия елит - срещу 2-3 бази и мисии - да не бъде закачан за своите безчинства от Запада.


Сега - със смяна на геополитическия вятър - ТОЙ и КОЙ пак проправят пъртини до Вашингтон като защитници на евроатлантизма - виждате как гласуват с невиждан ентусиазъм самолети, оръжия, забрани на Лукойл и пр. На колене падат пред вселенския Патриарх, делегации пращат в САЩ да лобират за снизхождение.
Но Тръмп го няма, а "Магнитски" тепърва ще си казва думата. Вече имаме писмо от важен конгресмен как се прилага у нас. Наместникът на кремълските интереси вече претърпя тежки загуби за грипена, газпромския газ, руското ядрено гориво, оръжията за Украйна, остана му един Лукойл.


Дори в пропутинските ни медии има раздвижване на застоялия въздух.
Геополитиката раздвижи политическите пластове и у нас и старият ни кому-десарски елит се бори със зъби и нокти за своето оцеляване.
Големият въпрос на 2023 г. е пак ли ще чакаме нов 10 ноември или този път българите сами ще узреем за смисъла на свободата и ще се борим за нея?

 

Икономистът Евгений Кънев, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3677 |23.12.2022 Радан Кънев: БСП е твърде токсична дори за ГЕРБ и ДПС . 9| 3395 |23.12.2022 Евгений Кънев: Най-важна е съдебната реформа . 3| 8276 |16.12.2022 Евгений Кънев със спомен за наша мутра и руски инвеститор . 5| 5023 |14.12.2022 Евгений Кънев: Болката от провала на Габровски видни гербаджии потушават със сказки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads