Реклама / Ads
0| 5345 |27.04.2022 НОВИНИ

Радан Кънев: Митрофанова си потегля за Москва - форма на плащане в рубли

.
Радан Кънев
От седмици беше ясно (аз поне три пъти предупреждавах и през български медии, и от трибуната на ЕП), че ситуацията с доставките на газ ще ескалира и ако ЕС не наложи ембарго, Путин ще започне да го използва като оръжие.
 

За съжаление, ЕС се забави и сега Путин опитва да раздели Съюза. "Спирането" (към момента газ явно се подава и към Полша, и към България) на газа само към две държави е очевидна провокация към ЕС. Истеричен ход, който трябва да получи спокоен и твърд, и преди всичко ОБЩ, отговор.

 

Русия е много по-зависима от износа на газ за ЕС (над 70% от износа), отколкото Европа - от руските доставки (около 40%) от вноса. Този блъф трябва да бъде пресрещнат с готовност за ответно ембарго.


На национално ниво, ако за Полша спирането на доставките се разглежда, през болната имперска перспектива на Кремъл, като "наказание", за България то е заплаха. Акт, който показва, че всякакво усукване и умилкване е излишно - за Кремъл ние сме отцепила се "Задунайская губерния", а не партньор. Нищо, освен пълно подчинение, не се приема за приятелско поведение. И така е било от 1879г. до днес.

 

Но през тези години, България много пъти е доказвала, че е самостоятелна държава с достойнство. Че умереността и разумът не означават липса на гръбнак, че не се поддаваме на грубо изнудване. И днес е време да го докажем пак.


Днес българското правителство трябва да прояви лидерство и да заяви:

 

- Мотивацията за военно подпомагане на Украйна е по-силна от вчера. Виждаме, че икономическите трудности са следствие от агресията на Кремъл и сме готови на всичко, за да я спрем, в наш собствен национален интерес;
- Спирането на газа означава незабавно да спре транзита по "Турски поток" към Сърбия и Унгария (или евентуално усвояване на съответните количества);
- Митрофанова си заминава за Москва. Ако искат, да го приемат като форма на плащане в рубли.

 

Радан Кънев




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5772 |25.04.2022 Митрофанова с нова провокация: Свърза столичните общинари с фашистите . 0| 3465 |22.04.2022 Митрофанова: Доставка на оръжия от България за псевдогероите от Украйна ще усложни диалога ни . 0| 3026 |22.04.2022 Разпети петък е - денят на страданието! . 0| 3185 |19.04.2022 Посланик Митрофанова с нова порция: Украинци в руски униформи щели да разстрелват цивилни в Одеско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads