Реклама / Ads

0| 2498 |05.05.2022 НОВИНИ

Евробарометър: Европейците одобряват реакцията на ЕС за войната в Украйна

.
Иирок консенсус сред европейските граждани в полза на реакцията на Европейския съюз на руското нахлуване в Украйна показва експресно проучване на Евробарометър във всички държави членки на ЕС.

Повече от европейците смятат, че от началото на войната ЕС е демонстрирал солидарност (79%) и е бил единен (63%) и бърз (58%) в реакцията си.

 

Анкетираните одобряват в голяма степен непоколебимата подкрепа за Украйна и за нейния народ.

 

По-специално, 93% от анкетираните одобряват предоставянето на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната. 88% от европейците подкрепят идеята за прием в ЕС на хора, бягащи от войната. 80% одобряват предоставената на Украйна финансова подкрепа. 66% са съгласни, че „Украйна следва да се присъедини към ЕС, когато е готова“, 71% са убедени, че Украйна е част от европейското семейство, а 89% изпитват съчувствие към украинците, съобщава БНТ.

 

Подкрепата за санкциите, наложени на Русия след нейното военно нападение срещу Украйна, е много висока.

 

80% одобряват икономическите санкции срещу Русия. 79% от европейците одобряват прибягването до санкции срещу руските олигарси с цел налагане на ясни икономически и политически последици на политическия елит на Русия, отговорен за нахлуването.

 

67% подкрепят това, че ЕС финансира закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна. Освен това 75% считат, че войната в Украйна показва, че се „нуждаем от засилено военно сътрудничество в рамките на ЕС“.

 

Проучването показва също така широка подкрепа за действията на ЕС в областта на енергетиката, чиято цел е премахването на зависимостта от руските изкопаеми горива. Налице е широк консенсус относно попълването на хранилищата за газ в ЕС, за да се избегнат рисковете от недостиг през следващата зима (86%), вземането на мерки от страна на ЕС за повишаване на енергийната ефективност на сградите, транспорта и стоките (85%) и факта, че войната в Украйна прави по-наложително инвестирането в енергия от възобновяеми източници (84%).

 

90% от европейците са съгласни, че следва да се вземат мерки на европейско равнище за ограничаване на последиците от нарастващите цени на енергията за потребителите и предприятията. 86% от анкетираните европейци заявяват, че нарастващите цени на енергията се отразяват значително на покупателната им способност.

 

Експресното проучване на Евробарометър е проведено в 27 държави членки между 13 и 20 април 2022 г. Онлайн са интервюирани 26 066 граждани на ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2573 |05.05.2022 Керемедчиев: Европейците ще станем независими от Русия, но цената ще бъде по-висока . 12| 2471 |09.02.2022 1/3 от европейците все още не са ваксинирани. България – на опашката . 12| 2791 |11.01.2022 СЗО: Над половината от европейците може да се заразят с Омикрон до два месеца . 9| 2798 |23.11.2021 До седмици одобряват хапче срещу COVID-19
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ