Реклама / Ads
1| 2643 |29.04.2024 НОВИНИ

Еврокомисията: България да подобри своя национален план в енергетиката и климата

.
Еврокомисията
Европейската комисия публикува своята оценка на проекта на актуализирания национален план в областта на енергетиката и климата на България и отправи препоръки страната да повиши амбициите си в съответствие с договорените цели за 2030 г.
 

Такава оценка бе предоставена и за Полша, а преди това и за други 24 държави членки – оценките и препоръките могат да бъдат намерени тук. Миналата седмица Комисията също така приключи производствата за установяване на нарушения, образувани срещу България и Полша през декември за това, че не са представили своите планове, съобщиха от ЕК.

 

Плановете са ключови инструменти за постигане на целите в областта на енергетиката и климата за 2030 г. на национално равнище и за прилагане на законодателството, свързано с Европейския зелен пакт. През декември в съобщение за оценка на съвкупното въздействие на проектите за планове Комисията установи, че кумулативното въздействие на проектите все още не е достатъчно, за да се намалят нетните емисии на парникови газове с най-малко 55 % до 2030 г., както се изисква от законодателния пакет „Подготвени за цел 55“. Комисията представи препоръки на държавите членки за това как да актуализират и съгласуват плановете си за постигане на общите ни цели.

 

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни 2024 г., като вземат предвид препоръките и индивидуалните оценки на Комисията. Комисията отново призовава всички държави членки да увеличат усилията си за намаляване на емисиите на парникови газове и да се подготвят по-добре за по-широко използване на възобновяемите енергийни източници и за подобряване на мерките за енергийна ефективност. Насърчават се и допълнителни мерки за овластяване на потребителите, подобряване на енергийната сигурност и стимулиране на конкурентоспособността на европейската промишленост.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2317 |29.04.2024 В името на демокрацията: Възрастни европейци за това колко е важно да запазим духа на Европа . 0| 2349 |29.04.2024 От днес може да проверим номера на избирателната ни секция, ето как . 1| 2298 |29.04.2024 През тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите, смята Красимир Вълчев . 3| 3139 |29.04.2024 Журналистът Самуил Огнянов: Целта на депутатите - удар по свободата на медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads