Реклама / Ads
13| 2997 |23.03.2023 НОВИНИ

Евролидерите решиха да доставят 1 млн. 155 мм снаряди за Украйна

.
Евролидерите решиха да се доставят 155 мм снаряди за Украйна Източник: БГНЕС
Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряди за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки.

"Като се вземат предвид интересите в областта на сигурността и отбраната на всички държави от ЕС, Европейският съвет приветства споразумението, постигнато в Съвета на ЕС спешно да бъдат доставени артилерийски боеприпаси и муниции "земя - земя" на Украйна и ако бъдат поискани, ракети", се казва в заключенията.

 

В документа се отбелязва, че това може да стане чрез съвместна поръчка и мобилизиране на съответните средства, в т.ч. и от европейския механизъм в подкрепа на мира.

 

Лидерите  призовават Русия незабавно да върне депортираните от Украйна, особено децата.

 

"ЕС е изцяло ангажиран да търси пълна отговорност за военните престъпления, в т.ч. и чрез създаването на съответните механизми за преследването на агресивните действия.

 

В този смисъл Общността приветства споразумението за създаването на Международен център за преследване на престъпленията на агресия срещу Украйна в Хага, който ще бъде свързан със съществуващия съвместен разследващ екип, подкрепян от Евроюст.

 

ЕС остава ангажиран да поддържа и увеличава колективния натиск върху Русия чрез евентуални допълнителни санкции, както и да продължи да работи за таван на цените на петрола заедно със своите партньори.

 

Европейският съвет е твърдо решен да предотврати и пребори заобикалянето на ограничителните мерки от трети страни, казват още лидерите. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2969 |19.03.2023 Двама убити и десетима ранени от руски удари в Краматорск. Украинците успяват да доставят боеприпаси в Бахмут . 1| 2899 |26.01.2023 НСлС да стане самостоятелен орган в съдебната власт решиха на първо четене в НС . 0| 2913 |20.01.2023 Студенти по Право от СУ предоставят безплатна помощ на хора със специални потребности . 0| 2719 |20.12.2022 Закон да контролира вноса на руски петрол, решиха на първо четене в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads