Реклама / Ads
0| 3654 |12.05.2022 НОВИНИ

Европол дава 5 хиляди евро за „главата“ на криптокралицата Ружа Игнатова

.
Ружа Игнатова Източник: Европол
Европол добави криптокралицата на „OneCoin“ Ружа Игнатова към своя списък с най-издирваните бегълци в Европа. Полицейската служба предлага 5 хиляди евро за „главата“ на българката.
 

По информация на Европол Игнатова е издирвана за престъпления, свързани с измами, които са засегнали финансовите интереси на хора в Европейския съюз.

 

Игнатова е заподозряна, че е управлявала схемата на Понци зад така наречената криптовалута „OneCoin“, която събра приблизително 5 милиарда евро до края на 2007 г. от инвеститори в повече от 170 държави.

 

Сега беглец, Игнатова стартира проекта „OneCoin“ в средата на 2014 г., като го продаде на инвеститори като бъдещия „биткойн убиец“; обаче, както се случи с много схеми на Понци, като „Arbistar“ или „Bitconnect“,  в мига, в който Игнатова се почувства в опасност, тя избяга, вземайки милиарди долари със себе си.

 

През декември 2016 г. италианският антитръстов орган издаде възбрана срещу компанията One Network Services Ltd [OneCoin], описвайки дейността ѝ като „незаконна пирамидална система за продажби“. Едва през 2017 г. обаче сметките на компанията в различни части на света бяха замразени.

 

Със скорост 1 милиард евро в час


Според Европол местонахождението на Игнатова е неизвестно от 25 октомври 2017 г. Твърди се, че това се е случило, след като тя е знаела, че правителството на САЩ я разследва. Тя изчезна малко след това, оставяйки брат си Константин Игнатов (който беше арестуван през 2019 г.) да ръководи проекта.

 

Освен това Европол заяви, че загубите, причинени от „OneCoin“ по света, възлизат на няколко милиарда долара, като добави, че Игнатова и нейните спътници потенциално могат да бъдат въоръжени и че всеки, който желае да си сътрудничи с властите, трябва да внимава.

 

„Установената досега загуба, свързана с измама, е в горния двуцифрен диапазон на милиони. Загубата, причинена в световен мащаб, вероятно възлиза на няколко милиарда долара."

 

Как работи „OneCoin“?


Onecoin работеше въз основа на продажба на образователни материали или пакети от 100 до 118 000 евро при търговия с криптовалута. Пакетите включват „токени“, чрез които инвеститорите могат да „копаят“ „OneCoin“.

 

Изкопаните „монети“ обаче не бяха приети от никоя борса извън тази, предлагана от компанията, наречена „Xcoinx“, което предизвика тревоги в общността и в крайна сметка разби цялата схема на Понци, която изпълняваха от години.

 

Xcoinx не позволяваше обмен на „OneCoin“ към друга валута.

 

 Състоянието на Игнатова не е оценено и възстановено.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3133 |11.05.2022 Украйна: Над 26 хиляди руски войници са убити във войната . 0| 3302 |11.05.2022 Нова програма дава 200 хил. лв. стипендия на студенти за обучение в чужбина . 0| 3537 |10.05.2022 Калоян Паргов: Сигналите за нарушения в ОП ”Гробищни паркове” налагат създаване на комисия за проверка и анализ . 0| 3027 |10.05.2022 ”Месец на финалите” от WINBET дава до 700 FREE SPINS

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads