Реклама / Ads
4| 4180 |19.06.2019 НОВИНИ

Езиковед: Седмокласниците учат неща, които са за студенти от трети курс

.
доц. Владислав Миланов
Задача от националното външно оценяване по Български език и литература за седмокласници предизвика бурен спор. Той идва от изписването на думата „лесно преносима” - една или две думи са, когато се отнася за бутилка. ”Спорната задача от изпита по БЕЛ за седмокласниците не е коректно поставена и те са изпаднали в една нелека ситуация”.
 

Това заяви езиковедът от Софийския университет доц. Владислав Миланов пред бТВ.

 

„Седмокласниците учат определения, с които се занимават студентите по българска филология в трети курс в университета. Учат сложните глаголни времена, строежа на изречението и видовете изречения. Но учениците не учат това, което утре ще им трябва в живота, а именно да бъдат грамотни”, коментира доц. Владислав Миланов.

 

Става дума за 17-та задача, в която на учениците е даден текст, в който да открият 14 грешки. Много деца обаче намират допълнителна грешка точно в тази дума. Според правописния речник думата „леснопреносим” се пише слято, уточни доц. Миланов.

 

По думите му обаче проблемът със слятото, полуслятото и разделното писане в българския език е много сериозен и при редица думи има възможност да бъдат изписвани както слято, така и разделно. Това обаче седмокласниците нямало как да знаят.

 

Според него не се обръща внимание на диктовките в училище и се оказва, че от учениците се изискват неща, за които не са подготвени.

 

„Поздравявам всички онези седмокласници, които са се справили със задачата и съм сигурен, че не са малко. Не бива обаче да ги поставяме в такава ситуация, защото това не е обект на тяхното обучение. Учебниците им никъде не поставят акцент върху правописа”, заяви още езиковедът.

 

Доц. Миланов припомни, че депутатите също не познават българската граматика. Според него не са малко законите, чиито текстове са написани с досадни грешки. От есента негови студенти щели да откриват такива текстове и да ги обявяват публично.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3399 |19.06.2019 Седмокласниците се явяват на матура по математика . 0| 3732 |16.06.2019 17 и 19 юни ще са неучебни заради матурите на седмокласниците . 1| 3818 |28.08.2018 Трима наказани за гафа с класирането на седмокласниците . 1| 4043 |30.07.2018 Промяна в програмата на седмокласниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads