Реклама / Ads
11| 4231 |17.01.2024 НОВИНИ

Фалшива снимка на Левски обикаля нета. Какво общо има Русия с всичко това?

.
Фалшива снимка на Васил Левски обикаля социалните мрежи с бомбастични заглавия и предизвиква възторг. Никой обаче не проверява фактите около този мним фотос - нито проверява историческото списание, в което снимката уж е публикувана, нито пък предполагаемата дата, на която е направена. 
 

Снимката е елементарен опит за заблуда и дезинформация. Всъщност с просто око се вижда, че е направена с изкуствен интелект. Но тази заигравка с историческите факти и личности може да е опасна и е нагледен пример за това колко лесно обществото може да бъде подведено. 





Първо, твърди се, че фотосът е направен за списание “Београдска зора” и е открит от историк на име Драган Миливоевич. Такова списание просто няма. Такъв историк - също. 

 

Всъщност името Драган Миливоевич се появява в рускоезични сайтове. На някои места се твърди, че той е фотограф. На други - автор на филми. Говори се още, че е професор към руския департамент по модерни езици към университета в Оклахома. 


.

Историкът-фотограф-кинодеец-професор обаче открива невиждания досега фотос на младия Васил Кунчев по времето, когато Левски уж е в Сърбия - 1860 г. Всъщност тук е тънкият момент на заблудата. Апостолът в действителност е бил в Сърбия, но през 1862 г., когато е открита Първата българска легия. Тя е основана в Белград по време на сръбско-турския конфликт. В нея опит трупат редица видни революционери.

 

Дали това е експеримент или откровен опит за дезинформация, не можем да кажем. Може би руската връзка във всичко това също е съвпадение и няма нищо общо с хибридната война, която Кремъл води на наша територия. Може би…

 

“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”, пише Захарий Стоянов. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3819 |17.01.2024 Адв. Андрей Янкулов: Полицаите трябва да се обучават на по-адекватно поведение с гражданите . 1| 4207 |17.01.2024 Умни градове: От туризъм до цялостна градска интеграция – еволюцията на дигиталните градски решения . 5| 3781 |17.01.2024 Премиерът в Давос: Превантивното здравеопазване е приоритет за България . 2| 4659 |17.01.2024 Служители на столичния градски транспорт излизат на протест утре, настояват за 30% увеличение на заплатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads