Реклама / Ads
0| 2653 |25.04.2023 НОВИНИ

Фалшиви ”дневници на Хитлер” ще бъдат архивирани

.
Източник: личен архив
Фалшиви дневници на Адолф Хитлер, издадени през 80-те години на миналия век и превърнали се в една от най-големите измами в света, ще бъдат предадени на германския Национален архив, съобщи германската медийна група "Бертелсман", цитирана от Ройтерс.
 

Дневниците, които бяха първо публикувани от списание "Щерн" в замяна на 9,3 милиона германски марки, ще бъдат предадени на архива тази година след извършване на инвентаризация, казаха от 'Бертелсман".

 

Сп. "Щерн", чийто издател "Грюнер + Яар" принадлежи на "Бертелсман", публикува откъси от фалшивата серия през 1983 г., въпреки че е имало съмнения за тяхната автентичност. Освен това права за публикацията са продадени на вестници, сред които е и британският в. "Таймс". Дневниците са обявени за фалшиви след проверка на съдържанието им и на хартията и мастилото, използвани за тяхното написване.

 

"Фалшивите дневници на Хитлер са в добри ръце във Федералния архив, като те са своеобразно свидетелство за модерна германска история", каза Михаел Холман - управител на архива, който преди 40 години първи обяви дневниците за фалшиви. "Те са пример за нагъл опит да се придаде хуманен облик на бруталните престъпления на националсоциализма", добави Холман, пише БТА.

 

Заради фалшификацията на дневниците фалшификаторът Конрад Куяу е изпратен в затвора. Неговият почерк много прилича на този на Хитлер, но историческите неточности в текста са сред уликите, които го издават, уточнява агенцията.

 

"Бертелсман" възложи на Института за съвременна история да направи преглед на сп. "Щерн" в периода под ръководството на основателя му Хенри Нанен от 1948 г. до напускането му през 1983 г. Прегледът включва и периода с фиаското с дневниците на Хитлер, за да се види как и защо те са били публикувани, се казва още в изявление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2834 |24.04.2023 С фалшиви документи мъж източи 42 000 лв. от пенсии, сега трябва да ги връща . 2| 2960 |01.04.2023 Трима в Пловдив и петима в страната са задържани за фалшиви бомбени имейли . 0| 2907 |30.03.2023 И ученици са подавали фалшиви бомбени сигнали в училища . 0| 3265 |24.03.2023 The Verge: ChatGPT и Bing са научени да разпространяват фалшиви новини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads