Реклама / Ads
1| 4667 |02.02.2015 НОВИНИ

ЕС финансира научни проекти; има и български

.
Архив
Избрани са 31 проекта от държави, които се нуждаят от инвестиции, и ще им бъдат предоставени безвъзмездни средства за подобряване на резултатите от научни изследвания. Инвестициите са насочени към страни, които изостават в областта на високите научни постижения, съобщи Европейската комисия. Сред одобрените проекти има и български - на Института по молекулярна биология и биотехнологии в България, който иска да създаде център за високи научни постижения в областта на устойчивите биотехнологии.
 
В техните рамки, с помощта на финансиране от „Хоризонт 2020", ще бъдат изготвени оперативни планове за създаване на нови центрове за високи постижения чрез сформиране на екипи с водещи в тази сфера институции от цяла Европа.

„Накратко
казано, със средствата от „Хоризонт 2020" искаме да подпомогнем максимално широк кръг европейски университети и изследователски институти. Твърдо сме решени да направим така, че нито една част от Европа да не изостава в областта на научните изследвания и иновациите", заяви комисарят по изследвания, наука и иновации Карлуш Моедаш.

Първите избрани за финансиране проекти за сформиране на екипи ще бъдат ръководени от изследователски институции или агенции, както и от национални или регионални органи. Във фаза 1 от това действие проектите ще получат до 500 000 евро всеки (общо 14,5 млн. евро), за да подготвят оперативни планове за създаване на нови центрове за високи научни постижения или за обновяване на съществуващи такива.

Финансираните проекти включват партньорства от цяла Европа. Така например, един словенски институт сформира съвместен екип с институт „Karolinska" в Швеция, за да бъде създаден център за високи научни постижения в сферата на медицинските иновации. Друго успешно предложение е на Института по молекулярна биология и биотехнологии в България, който иска да създаде център за високи научни постижения в областта на устойчивите биотехнологии в партньорство с дружество „Макс Планк" в Германия.

Всички проекти са подбрани от независими експерти чрез стандартните процедури в рамките на „Хоризонт 2020". Действието включва две стъпки. Финансирането във фаза 1 се предоставя за разработване на бизнес план за бъдещия център. Във фаза 2 максимум десет от тези проекти могат да бъдат избрани за по-нататъшна подкрепа за изграждане на центъра. Това става чрез процес на конкурентно преразглеждане.

Финансирането за предложенията в първата фаза (31 избрани от 169 представени) достигна 14,5 млн. евро, а в момента за фаза 2 се предвиждат около 87 млн. евро. По линия на „Хоризонт 2020", програмата на ЕС за финансиране на научни изследвания, ще бъде достъпно финансиране в размер до 800 млн. евро за мерки за разширяване на участието на страни членки с по-слаби постижения в областта на научните изследвания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4512 |22.01.2015 Държавата ще финансира и частните училища . 6| 5565 |31.12.2014 Пет важни научни открития през 2014 г. . 1| 4174 |10.12.2014 Кабинетът финансира ученици с успехи в спорта . 2| 5330 |20.11.2014 Калфин: Парадокс. Пенсионерите се самофинансират, плащайки сметките си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads