Реклама / Ads
0| 2918 |14.09.2022 НОВИНИ

/на живо/ Фон дер Лайен пред ЕП: Путин ще се провали. Украйна и Европа ще победят

.
Никога досега този парламент не е дебатирал какво е състоянието на Съюза във време на война. В онази февруарска сутрин Европа се събуди от нещо, което ни разтърси и показа колко страшно е лицето на злото и колко брутална е войната. Целият континент се изправи и показа солидарност. Съюзът се изправи. Това е война за енергията, икономиката и ценностите ни. Това е война за нашето бъдеще - автокрация срещу демокрация. Имаме необходимия кураж и солидарност. Путин ще се провали и Украйна и Европа ще победят.
 

Това заяви пред Европейския парламент председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург, където днес започва дебатът за състоянието на Общността.


"Издигнахме Европа отново и ще имаме нужда от тази сила, защото времето пред нас няма да е лесно. Много неща са поставени на карта за цяла Европа и за целия свят. Ние сме поставени пред изпитание от страна на онези, които искат да ни видят разделени. Това не е само война, която руснаците започнаха срещу Украйна. Това е война за енергията, икономиката и ценностите ни. Това е война за нашето бъдеще - автокрация срещу демокрация. Имаме необходимия кураж и солидарност. Путин ще се провали и Украйна и Европа ще победят", допълни фон дер Лайен. 


В Страсбург е и съпругата на украинския президент Володимир Зеленски - Олена. Тя бе аплодирана от цялата зала в началото на заседанието.


“Ние сме с вас. Още веднъж искаме да подчертаем, че това е ужасно нападение над независима Украйна, което доведе до продоволствена криза и високи разходи за живот”, посочи Роберта Мецола, председател на Европейския парламент.


Финансовият сектор на Русия е на командно дишане. Промишлеността е в развалини, посочи още шефката на ЕК. Според нея Кремъл е виновен за това, което се случва с руската икономиката - цената, която Путин плаща заради войната. 


"Искам да съм ясна - санкциите ще останат. Не трябва да се примиряваме и трябва да го кажем ясно", посочи още фон дер Лайен. 


По думите й същото важи за финансовата помощ за Украйна. Европа е дала около 90 млрд. на Украйна.

 

Фон дер Лайен говори и за енергийната криза. Заяви, че ЕС трябва да замени Русия за доставките на газ с доставчици от САЩ и Норвегия. Миналата година доставките на газ от Русия са били 40%, сега са 9%. Русия обаче продължава да манипулира енергийния пазар, каза председателят на ЕК.

 

"Въвеждат се мерки за държавите членки за намаляване на общото електрическо потребление. Необходима е целенасочена подкрепа за малки и средни предприятия, като заводите за стъкла. Също за семействата, които не могат да си плащат сметките. Ето защо предлагаме таван на приходите на компаниите, които произвеждат електроенергия, каза тя. Над 140 млрд. евро ще се съберат за държавите членки за справяне с проблемите с енергията", посочи фон дер Лайен.

 

Борбата с корупцията

 

“Ако искаме държавите - кандидати да укрепят демокрациите си, трябва да се борим и с корупцията. Комисията ще представи предложения за преразглеждане на рамката ни за борба с корупцията като например злоупотреба с господстващо положение, практики като даване на подкупи и ще включим корупцията в нов режим на налагане на наказания. Създателите на ЕС поставиха първият крайъгълен камък, но оставиха и много работа”, посочи още фон дер Лайен.

 

Европейската комисия ще представи още инициатива за психичното здраве.

 

“Онези от нас, които се страхуват, обременени са, имат нужда от квалифицирана помощ - тя липсва днес. Предложението ни ще подобри драстично тази ситуация и ще допринесе за благосъстоянието на европейските граждани”, посочи фон дер Лайен.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 16181 |14.09.2022 Военният експерт Илия Налбантов пред Фрог: В Русия търсят виновници за катастрофата, не е способна да произвежда съвременни оръжия . 0| 3561 |13.09.2022 Убиецът на Джон Ленън получи отказ да бъде предсрочно пуснат от затвора . 0| 2646 |13.09.2022 Турция задържа 146 мигранти преди да влязат у нас . 0| 2670 |13.09.2022 Десетки хиляди се поклониха пред тленните останки на Елизабет II в Единбург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads