Реклама / Ads
0| 3154 |03.03.2022 НОВИНИ

Фон дер Лайен: Украинците принадлежат към европейското семейство

.
Урсула фон дер Лайен Източник: БГНЕС
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди подкрепата на Европейския съюз за членството на Украйна, като заяви, че „няма съмнение, че тези смели хора, които защитават нашите ценности с живота си, принадлежат към европейското семейство“.
 

Фон дер Лайен заяви, че блокът може да осигури на украинските бежанци закрила, право на пребиваване, достъп до работа и жилище, като добави, че това е „не само акт на състрадание по време на война, това е и наш дълг като европейци“. 

 

Най-малко един милион бежанци са избягали от Украйна през седмицата от началото на инвазията и са „пресекли нашите граници“.

 

На съвместна пресконференция с румънския президент Клаус Йоханис фон дер Лайен обяви създаването на „хъб за гражданска защита за Украйна“, базиран в Румъния, за да подпомага хуманитарните нужди.

 

 „Предоставяме хуманитарна подкрепа за справяне с последствията от тази война и ще вложим най-малко 500 милиона евро от бюджета на ЕС за хуманитарна помощ и разбира се, ще дойдат още. Тъй като трябва да се подготвим за опустошителните последици от тази жестока война ", съобщи Фон дер Лайен.

 

Тя заяви, че „целта на ЕС е да прекъсне капацитета на Кремъл да води война срещу своите съседи и предупреди за „допълнителни стъпки, ако ситуацията се влоши на място“. 

 

ЕС се подготвя в случай на „отмъщение“ от Русия, като работи за диверсификация на енергийните си доставки. Фон дер Лайен също обяви планове за свързване на Украйна към европейската електрическа мрежа. „Ние сме заедно в това и ще придружим Украйна в този процес с решителност, с единство и солидарност“.

 

„Винаги ще помним решимостта и храбростта на народа на Украйна. Те са вдъхновение за всички нас“, каза тя, преди да добави „Нашият фокус е върху прекратяването на тази война“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 22961 |03.03.2022 Бивш автор на речите на Путин: Той целеше украинците да се предадат, а Зеленски да избяга в САЩ . 0| 3524 |02.03.2022 Проучване: Почти 90% от украинците смятат, че страната им ще успее да отблъсне руската атака . 0| 2959 |02.03.2022 Зеленски: Украинците са символ на непобедимостта. Русия иска да заличи нашата история . 0| 11289 |02.03.2022 Към СЕМ: Руски канали продължават да бълват как да бъдат избити украинците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads