Реклама / Ads
0| 2983 |02.03.2022 НОВИНИ

Зеленски: Украинците са символ на непобедимостта. Русия иска да заличи нашата история

.
Володимир Зеленски
Окупаторите на Руската федерация са получили заповед да заличат Украйна и нейната история, но украинците са единни и непобедими. Това заяви президентът Владимир Зеленски в сутрешното си видеообръщение в сряда, 2 март.
 

 „Днес украинците са символ на непобедимостта. Символ, че хората във всяка страна могат да станат най-добрите на земята във всеки един момент", каза държавният глава.

 

Зеленски подчерта, че вечер и най-вече през нощта нашествениците продължават да стрелят по цивилното население на Украйна с ракети, бомби, артилерия, картечници - пострадаха Мариупол, Харков, Киев, Житомир и други населени места.

 

Зеленски коментира още, че ракетната атака срещу Бабий Яр е повторно убийство на жертвите на Холокоста и показва, че за мнозина в Русия украинският Киев е напълно чужд, но „имат заповед да изтрият нашата история“.

 

„В първия ден на войната Уман беше брутално бомбардиран, където стотици хиляди евреи идват всяка година. За да се молят. Сега се обръщам към всички евреи по света – не виждате ли какво се случва?... В мълчание се ражда нацизмът. Затова викайте за убийствата на цивилни. Викайте за убийствата на украинци", призова той.

 

„Когато Европейският парламент ни аплодира за нашата борба, това беше оценка на нашите усилия. Нашето обединение. За шест дни война - като тридесет години. Следователно Европейският съюз ни отговаря с „да", каза президентът.

 

Той припомни, че дори неутрална Швейцария подкрепи санкциите на ЕС срещу Руската федерация, а тези страни, на които Кремъл разчиташе преди седмица, се присъединиха към антивоенната коалиция: „Това е изключителен резултат. Сега не можем да останем неутрални!"

 

Зеленски също така подчерта, че за Русия войната срещу украинците няма да премине безследно: "Знамето на тази държава вече няма да се вижда на спортни турнири. Съвременната световна култура вече ще бъде затворена. Руските стоки се премахват от рафтовете на магазините по света. Руските банки са изключени от глобалната система. Руските граждани губят спестяванията си, губят всякаква перспектива, руските майки губят децата си в страна, която е напълно чужда за тях."

 

Мемориалният център на Холокоста в Бабий Яр вече е подал молба до Международния съд заради престъпленията на Руската федерация в Украйна. Руските окупатори извършиха ракетна атака срещу паметника във вторник, 1 март. Тогава  пострада и телевизионната кула в Киев.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11324 |02.03.2022 Към СЕМ: Руски канали продължават да бълват как да бъдат избити украинците . 0| 4745 |01.03.2022 Зеленски: Украйна се нуждае от гаранции за сигурност, ако НАТО не е готова да предложи членство . 0| 3224 |01.03.2022 На живо! Европарламентът разглежда молбата на Украйна за членство в ЕС. Зеленски: Докажете, че сте с нас . 0| 3049 |28.02.2022 ЕС: Украинците може да получат до 3 г. право на престой в страни членки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads