Реклама / Ads
0| 3224 |01.03.2022 НОВИНИ

На живо! Европарламентът разглежда молбата на Украйна за членство в ЕС. Зеленски: Докажете, че сте с нас

.
Източник: Reuters
Европейският парламент прие молбата на Украйна за членство в Европейския съюз. Евродепутатите стартират специална процедура за присъединяване. Това стана ясно от онлайн излъчването на заседанието на Европейския парламент, предава УНИАН.
 

В началото на срещата, посветена на руската инвазия в Украйна, президентът Владимир Зеленски се включи онлайн и призова Европа да приеме страната му в Европейския съюз.

 

Той припомни, че на 28 февруари официално подписа молба за членство на Украйна в Европейския съюз.

 

„Никой няма да ни сломи, ние сме силни! Вчера 16 деца бяха убити, Путин ще продължава да твърди, че това е някаква специална военна операция, украинците са силно мотивирани, борим се за живота си. Докажете, че наистина сте европейци, слава на Украйна“, заяви украинският президент.

 

„Без вас Украйна ще остане сама. Ние сме доказали силата си. Доказахме, че сме същите като вас. Така че докажете, че сте с нас. Докажете, че няма да ни оставите да си отидем“, каза той.

 

Зеленски критикува руската страна заради нанесените ракетни удари срещу втория по големина град Харков. „Град с 20 университета, с млади хора“, коментира той.

 

„Путин започна брутална инвазия в Украйна, непровокирана война, основана на ужасни лъжи. Нападението е не само срещу Украйна, това е геополитически тероризъм. Ние подкрепяме Украйна, поздравявам украинците за спокойствието, обещахме, че последствията за Русия ще са тежки“, каза от свая страна Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

 

По-рано външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба призова ЕС да предложи членство на Украйна.

 

„Най-доброто решение, което Европейският съюз може да вземе сега, е незабавно да приеме Украйна. Историческите времена изискват големи и исторически решения, които могат фундаментално да променят динамиката на събитията“, каза той.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2950 |04.02.2022 Премиерът: Планът за възстановяване и устойчивост е предаден на ЕК и в момента се разглежда . 2| 3061 |20.01.2022 НС разглежда на първо четене промени в закона за ДДС. Редуцират се членовете на КЕВР . 56| 6793 |12.01.2022 На живо! Опит за щурм на Народното събрание от протестърите на ”Възраждане” . 0| 3400 |23.12.2021 Каримански: Бюджет 2022 влиза за разглеждане в НС до края на януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads