Реклама / Ads
2| 3059 |20.01.2022 НОВИНИ

НС разглежда на първо четене промени в закона за ДДС. Редуцират се членовете на КЕВР

.
Депутатите ще обсъдят днес в пленарна зала на първо четене промени в закона за данък върху добавената стойност. С част от тях се регламентира възможността за коригиране на погрешно фактуриран ДДС при влязъл в сила ревизионен акт.
 

С измененията в закона за данък върху добавената стойност се цели да се въведат изисквания на няколко евродирективи. С една от тях се въвежда освобождаване от ДДС при доставка на стоки и услуги за целите на въоръжените сили. С промените се прецизират действащите от 1 юли миналата година режими на облагане на стоки и услуги, осъществени по електронен път към данъчно незадължени лица.

 

Предвидени са и разпоредби, които дават възможност за корекции при грешно третиране на доставка, при наличие на влязъл в сила ревизионен акт.

Законопроектът предвижда удължаване на срока, в който може да се прилага намалената ставка, както и разширяване на обхвата на Приложение 4 по отношение на храните, подходящи за бебета или за малки деца, за които се прилага ставка 9% на ДДС.

 

В дневния ред на депутатите са още първо четене на промени в закона за корпоративното подоходно облагане и в закона за акцизите и данъчните складове, с които се хармонизира националното законодателство в съответствие с изискванията на европейското.

 

Намаляване на броя на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране от 9 на 5 - това предвиждат  промените в Закона за енергетиката, които ще разгледа на първо четене парламентарната енергийна комисия. В момента председателят на регулатора Иван Иванов и един от комисарите - Евгения Харитонова, са с изтекъл мандат.

 

За да може регулаторът да стане 5-членен, законопроектът предвижда да отпадне изискването да има един комисар с юридически стаж и още един с икономическа насоченост.

 

Ще бъдат освободени и двама от енергийните комисари, като това ще стане чрез жребий, теглен в парламента. Разширява се доста определението за стаж на кандидатите и комисари вече ще могат да стават и хора, които са работили преди това в сферата на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти и банковото дело, свързани с енергийния сектор.

 

Вчера от думите на премиерът Кирил Петков, който многократно критикува работата на комисията, стана ясно, че управляващите имат няколко предложения за председател на регулатора, но никой от тях все още не е потвърдил, че иска да бъде номиниран за поста.

 

„За председател на КЕВР имаме няколко идеи,…но първо трябва да видим тези хора, защото те трябва да са от индустрията, трябва да имат огромен опит, да са независими, така че започнали сме да говорим с хора, които да бъдат нашето предложение, обаче още не мога да кажа специфично, защото още нямам отговор от нито един от тях“, заяви Петков.

 

Не се предвиждат промени при двамата комисари, които отговарят за ВиК сектора. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3496 |17.01.2022 Оставката на Цацаров - първо през антикорупционната комисия в НС, а после - в пленарна зала . 2| 2862 |12.01.2022 75-те лева за ваксинирани с бустерна доза пенсионери ще се изплаща на първо число на месеца . 0| 2849 |12.01.2022 На първо четене: Удължиха действието на Бюджет 2021 до края на март . 1| 3140 |11.01.2022 На първо четене във финансова комисия: Бюджет 2021 ще действа до 31 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads