Реклама / Ads
0| 3053 |28.02.2022 НОВИНИ

ЕС: Украинците може да получат до 3 г. право на престой в страни членки

.
Източник: БГНЕС
Европейският съюз се готви да предостави на бягащите от войната украинци правото да останат и да работят в 27-те страни от блока за срок до три години, заявиха високопоставени представители на ЕС и Франция, като благодариха на доброволците по границите за помощта, която оказват на пристигащите.
 

Досега в ЕС са влезли най-малко 300 000 украински бежанци и блокът трябва да се подготви за още милиони, казаха те. Полша, Румъния, Словакия и Унгария имат сухопътни граници с Украйна.

 

"Наш дълг е да приемем тези, които бягат от войната", заяви в понеделник френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен пред телевизия "Франс 2", като уточни, че в неделя вътрешният министър на ЕС е възложил на Европейската комисия да подготви проектопредложения за предоставяне на закрила.

 

Министрите ще се срещнат отново в четвъртък, за да договорят подробностите.

 

Директивата на ЕС за временна закрила, изготвена след войната на Балканите през 90-те години на миналия век, но неприлагана досега, предвижда еднакво ниво на закрила за период от една до три години във всички държави от ЕС, включително разрешение за пребиваване, достъп до заетост, социални грижи и медицинско обслужване.

 

ЕС ще помогне и на държавите членки, граничещи с Украйна, да се справят с притока на пристигащи, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон по време на посещението си в понеделник на граничен пункт между Румъния и Украйна.

 

Местните доброволци и властите, които помагат на украинците там, "проявяват солидарност на практика, показвайки, че се основаваме на други ценности, различни от тези на [руския президент Владимир] Путин, и практикуваме тези ценности", каза тя.

 

В неделя Йохансон подчерта, че изселването на украинци засяга целия блок, като много от бягащите от войната вече се преместват от граничните страни на ЕС в други, в които също има големи украински общности, включително Италия, Испания и Германия.

 

Позовавайки се на оценките на ООН, европейският комисар по хуманитарна помощ и управление на кризи Янез Ленарчич заяви, че се очаква 4 милиона украинци да напуснат страната като бежанци, а много други да бъдат разселени в рамките на Украйна.

 

Тъй като мъжете в наборна възраст не могат да напускат Украйна, на границата в Източна Полша, Словакия и Унгария и в Северна и Североизточна Румъния пристигат предимно жени и деца, съобщава Ройтерс.

 

„Всички държави-членки на ЕС са готови да приемат бежанци от Украйна", заяви в неделя германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер.

 

"Това е силен отговор от страна на Европа на ужасните страдания, които Путин причинява с престъпната си агресивна война: Заедно ние сме солидарни с народа на Украйна.", пише БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3280 |28.02.2022 WP: Беларуска армия може да се присъедини към нахлуването в Украйна днес . 0| 4118 |27.02.2022 Бивш. зам.-министър на отбраната: Може би няма да предоставим муниции на Украйна . 0| 20683 |27.02.2022 Рамзан Кадиров: Шокирани сме колко оръжия имат украинците . 0| 3456 |26.02.2022 Протест на “Дондуков 2” в подкрепа на украинците и против войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads